На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф.

...
На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф.
Коментари Харесай

Сбогуваме се с проф. Мирослава Кортенска

На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф. Мирослава Кортенска в църквата " Св. Параскева " на ул. " Раковски ", София. Тя умря на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст.

Проф. доктор Мирослава Кортенска е български сценичен критик, културолог и медиен специалист. Преподавател в катедра „ Кино, телевизия и спектакъл “ в Югозападния университет в Благоевград и откривател на културните процеси на 20-и век. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

От 2008-а до 2010 година е член на Художествения съвет на БНР на стратегия " Христо Ботев ". 2009-2011 – създател и водещ на предаването " Врата към Европа ", което има две награди на Комитета по обучение на Европейска комисия. 

Мирослава Кортенска е създател на книгите: „ България – начало на смяната “ – 1994 година – сборникът е преведен на британски и немски език; „ Културен вертикал “, 1998 година, – отдадена на актуалната българска просвета. Преведена на британски, немски и френски език; „ Културен компас “ – 2006 година – изследва културния разговор Балканите – Европа; „ Културната задача на кръга „ Мисъл “ 2008 година – за Пенчо Славейков, Яворов, доктор Кръстев и Петко Тодоров; „ Глас от публичното мнение “ (100 коментара за българския преход) – 2011 година, публицистична книга, показана от Европейска алея на културата в София; „ Яворов и театърът “ 2015 година – научна монография върху културно–историческото завещание на П.К. Яворов.

Припомняме една от последните книги на проф. Кортенска " Яворов и театърът – драматургия, рецензия, театрална активност ". Интервюто е на Рада Стойкова и визира културните процеси в българското общество и актуалния спектакъл. Пази се в Златния фонд на БНР.

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР