На 18.10.2022 година се проведе втора среща от инициативата Правосъдие

...
На 18.10.2022 година се проведе втора среща от инициативата Правосъдие
Коментари Харесай

Иван Гешев обясни конституцията на ученици от 7-ми клас

На 18.10.2022 година се организира втора среща от самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “, подета от Асоциация на Прокурорите в България и Камарата на следователите в България в партньорско съдействие с Националната мрежа за децата.

С възпитаници в 7-ми клас от 75 ОУ „ Тодор Каблешков “ в гр. София се срещнаха основният прокурор на Република България господин Иван Гешев, заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа господин Борислав Сарафов, заместител градския прокурор и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България госпожа Десислава Петрова и госпожа Преслава Петкова – следовател в Национална следствена работа и заместител ръководител на Камарата на следователите в България.

Главният прокурор на Република България господин Иван Гешев откри срещата. На наличен за децата език той изясни смисъла на Конституцията и законите на страната и значимостта да се познават конституционно откритите права и отговорностите от всички български жители. Той акцентира смисъла на образованието за всяко българско дете и построяването на ценностно отношение към закона. Обясни каква е ролята на прокурора в наказателното произвеждане.

Заместникът на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа господин Борислав Сарафов продължи, като обърна внимание на последствията от неспазване на нормативните наставления.

Госпожа Десислава Петрова и госпожа Преслава Петкова допълниха ревюто с съответни образци, като илюстрираха и обясниха опциите за реакция от страна на децата при нужда да бъде потърсено подпомагане от способените държавни органи.

Учениците слушаха деликатно и демонстрираха необикновен интерес към опциите за бъдещо професионално развиване.

Господин Борислав Сарафов предложи на децата да посетят Национална следствена работа, с цел да видят по какъв начин работят следователите. Поканата беше призната задушевно от децата и управлението на учебното заведение. Учениците демонстрираха предпочитание да видят и същинска правосъдна зала. В тази връзка следва да бъде проведено посещаване на учениците в Национална следствена работа и в Съдебната палата в гр. София.

Срещата разсъни интереса на децата към правото и към работата на прокурора и следователя и спомогна за повишение правната просветеност и просвета на учениците и информираността им за правосъдната власт.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР