На 17 юни 1885 г. 200 000 души се редят

...
На 17 юни 1885 г. 200 000 души се редят
Коментари Харесай

Малко известни факти за Статуята на свободата

На 17 юни 1885 година 200 000 души се редят на доковете в Долен Манхатън, с цел да следят по какъв начин френският параход „ Изер “ вкарва Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк.

Повече от 130 години по-късно тя е знак и съществена атракция, а обликът й е заобиколен от любопитни обстоятелства.

Името й

Надали има човек, който да знае името на Бялата дама - Статуята на свободата, само че съгласно дизайнера Фредерик-Огюст Бартолди същинското име на скулптурата е „ Свободата, просветляваща света “.

Тя има лицето на съответна жена...

... по-конкретно, майката на Бартолди - Шарлот, за която се приказва, че е модел за солидния меден облик. Съпругата на Бартолди театралничи за ръцете и торса.



Подарък

Статуята е подарък от народа на Франция за Съединените щати. Тя съставлява Либертас - римската богиня на свободата.

Тя е трябвало да бъде съединена

Тя идва от Франция на 350 части, опаковани в 214 щайги на борда на океански транспортен съд.

Капан за туристи

Разбира се, тя става туристически капан. Още през цялото време статуята притегля тълпи от туристи, предлагайки сувенири - фотоси, значки и медали, дребни бронзови репродукции и специфични сандвичи.



На кого е?

Водите към нея механически са част от Ню Джърси, само че Статуята публично принадлежи на Манхатън, а магазините за дарове към нея са данъкоплатци в Ню Йорк.

Островът

Островът, на който се намира, се е казвал остров Бедло до 1956 година, когато е преименуван на остров Либърти посредством акт на Конгреса.

Тежи си на мястото

Статуята тежи…. 204 тона, само че това не я прави дебела. Медната кожа на статуята е извънредно тънка, едвам с дебелина 0.5 см. На короната й има седем лъча - един за всеки от седемте континента на света. Заедно те тежат 450 кг.

И е зелена

На пръв взор статуята е потъмняла, медено-кафява, само че защото медта се окислява с течение на времето, тя развива патина, която я защищава. До 1906 година тя е зелена от главата до петите.



Движи се

При мощни ветрове статуята може да се залюлее до 7 см, а факелът в ръката й – до 15 см.

Може да говори….морзовата писменост

През 1944 година светлините в короната й проблясваха dot-dot-dot-dash, показвайки морзовия код V - за Victory in Europe (Свобода в Европа).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР