На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в

...
На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в
Коментари Харесай

Оркестър Титаник с премиера в Сатирата

На 17 януари следва първата за 2019 година премиера в Сатиричния спектакъл. Това е постановката на проф. Румен Рачев „ ОРКЕСТЪР ТИТАНИК “ от Христо Бойчев. Сценографията е дело на Петьо Начев, а костюмите са на Петьо Начев и Катя Хаджийска. Музиката е от Димитър Христов, а мултимедията е направена от Преслав Севери.

Постановката е взаимна продукция с Общинския трагичен спектакъл в Кюстендил, където към този момент има своята премиера. В „ Оркестър Титаник “ за първи път като щатни артисти на Сатиричния спектакъл ще се изявят Силвия Лулчева и Иван Панев.

Останалите функции са поверени на Константин Икономов и Кирил Бояджиев от Сатирата и на Николай Брънзалов и Денислава Николова от Кюстендилския спектакъл. Ето какво споделя проф. Румен Рачев:„ Десет минути след потъването на „ Титаник”, от глъбините на океана, към момента е звучала музиката, изпълнявана от корабния оркестър.

Звучала е музика, която сякаш във величаво обезверен опит е желала да подсети на ужасените и загиващи пасажери, че човешкият дух е вечен. И в случай че през днешния ден ние хората се заслушаме не с ушите, а с душите си, може би ще чуем музиката на този колосален оркестър, звучаща от глъбините на десетилетията. И може би ще проумеем, че „ благотворителност” значи не да подхвърлиш със самодоволна благотворителност някому нещо, а да сътвориш БЛАГО.

Да се опиташ да му дадеш вяра, фантазии и смисъл да живее. “ Христо Бойчев е роден в с. Орловец, Великотърновско през 1950 година Детската му фантазия е да стане художник, само че приключва Института по машиностроене в Русе през 1974 година До 1985 година работи като инженер и се издига до заместник-директор на Завода за растителни масла и протеини в Полски Тръмбеш. Вече минал 30-годишна възраст, взема решение да учи театрознание. Не го одобряват при първото кандидатстване във ВИТИЗ, само че четейки за приемните изпити, се въодушевява и написва първата си пиеса „ Онова нещо “.

Следват „ Районна болница”, „ Спирка последна “, „ Подземният”. През преломната 1989 година четирите пиеси на Христо Бойчев се играят в 40 театъра, което го прави най-поставяният български създател все още. Световна популярност му носят пиесите „ Оркестър Титаник “ и „ Полковникът птица “. Той е един от най-играните драматурзи в Европа дружно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев. Пиесите му се играят в 45 страни на пет континента.

Христо Бойчев е отличен като Световен победител на Световния конкурс за драма на Британски съвет (Лондон, 1997); лауреат на премията Енрико Мария Салерно (Рим, 1999); патрон на Бонското биенале в Германия; патрон на Сараевския фестивал – МЕSS; член на «Петровската академия за просвета и изкуство», учредена от Петър I; почетен жител на Полски Тръмбеш. През 2016 година получава медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР