На 17 май във Враца ще се честват 170 години

...
На 17 май във Враца ще се честват 170 години
Коментари Харесай

Мощите на св. Георги пристигат за празника на храм Св. Възнесение” във Враца

На 17 май във Враца ще се празнуват 170 години от освещаването на най-стария храм в града – църквата „ Свето Възнесение”. Тържеството съответствува с църковния празник Възнесение Господне, който се отбелязва на същата дата. Честването ще стартира още предходната вечер – на 16 май (сряда), когато в църквата в 17.45 часа ще бъде посрещната парченце от честните мощи на св. Георги Победоносец. Тя ще бъде изложена за поклонение в храма във Враца по случай празника и ще остане в него до петък сутринта. Светинята ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията. Веднага по-късно ще стартира тържествена вечерия, управлявана от владиката. В нея ще вземат присъединяване и артисти от софийския мъжкия хор за византийско пеене „ Св. Наум Охридски”.
На идващият ден от 9 часа в храма ще се организира празничната света литургия. В 11.30 часа ще бъде отслужен водосвет и осветлен курбан, който ще се раздаде на врачани за здраве и благословение. Вечерта от 18 часа в Художествената изложба на районния исторически музей ще се състои празничен концерт. В него ще вземат присъединяване Дамският хор „ Враца” към храма „ Св. Възнесение” с диригент Томислав Аспарухов, Средношколският разбъркан хор при СУ „ Отец Паисий” – Враца с диригент Момчил Томов и други.
Врачанската света митрополия приканва всички врачани да вземат молитвено присъединяване в богослуженията и отбелязването на 170-тата годишнина от освещаването на храма „ Св. Възнесение”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР