На 17 февруари 2000 година Microsoft пуска на пазара Windows

...
На 17 февруари 2000 година Microsoft пуска на пазара Windows
Коментари Харесай

На този ден: Загива кралят на сръбската музика Шабан Шаулич, Косово обявява независимост

На 17 февруари 2000 година Microsoft пуска на пазара Windows 2000. Операционната система е оповестена за най-безопасната в света. Въпреки това, тя е станала жертва на редица рискови вирусни офанзиви. Дори години откакто е създадена, тя продължава да получава добавки за възстановяване на сигурността съвсем всеки месец. Впоследствие е сменена от Windows XP.
Прочетете още
В Косово 17 февруари се празнува като Ден на независимостта. Точно преди 13 години Народното събрание на Косово одобри декларация за самостоятелност на Косово от Сърбия. Това е втората декларация за самостоятелност, оповестена от политическите институции в провинцията, доминирани от косовските албанци. Първата е от 7 септември 1990 година

До оповестяването на независимостта се стига след неуспеха на договарянията за приемане на проекта, направен от Марти Ахтисаари. Той предлага Косово да получи самоуправление под управлението на Европейски Съюз и да бъде задължено да съблюдава тъкмо правата на малцинствата посредством приемане на конституция и представително ръководство. В същото време това формирование щяло да получи лични национални знаци като байрак и герб и ще би трябвало да извърши демаркация на противоречивата косовско-македонска граница. Албанските договарящи поддържат Плана Ахтисаари в неговата целокупност. Подобна е позицията на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Сърбия и Русия напълно отхвърлят предлагането, тъй че няма опция за реализиране на прогрес и в границите на Организация на обединените нации.

Поради неналичието на вероятност за прогрес на договарянията, косоварите вземат решение да разгласят едностранно основаването на Република Косово, като се задължават да следват напълно предписанията на Плана Ахтисаари.



На този ден през 2019 година почина сръбският артист Шабан Шаулич. Кралят на сръбската музика почина при тежка злополука в Германия. Инцидентът е станал в Билефелд, близо до Дортмунд. 67-годишният Шаулич е пътувал дружно със своя кум. Двамата незабавно са били откарани в болница, само че там Шаулич е умрял.

Музикантът бе на сцената от 70-те години. Преди да стартира да се занимава с музика, Шаулич упражнявал футбол.

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 година в град Шабац, в мюсюлманското семейство на Илдуза и Хусеин Шаулич. През 1969 година издава първия си албум – „ Дайте ми разтуха “.

 



Своя рожден ден през днешния ден означават артистът Марин Янев, режисьорът Иглика Стоянова, баскетболистът Майкъл Джордан, шахматистът Васил Спасов, някогашната първа дама на Република България Антонина Стоянова, музикантът от групата Грийн Дей Били Джо Армстронг, турската актриса Сьонгюл Йоден, моделът Парис Хилтън и други.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР