На 17 декември чилийците отхвърлиха проект за нова консервативна конституция,

...
На 17 декември чилийците отхвърлиха проект за нова консервативна конституция,
Коментари Харесай

Чилийците отхвърлиха проект за нова конституция на референдум

На 17 декември чилийците отхвърлиха план за нова консервативна конституция, която да размени настоящата от времето на диктатурата на Аугусто Пиночет.


При 99,65% преброени бюлетини общо 55,76% от чилийците отхвърлиха новия текст, а 44,24% гласоподаваха в негова поддръжка.

Това е вторият план за конституция, който гласоподавателите отхвърлят, с цел да заменят настоящия й текст - развой, роден след огромните митинги против неравенството, обхванали страната през 2019 година

" Страната се поляризира, разедини се ", съобщи президентът Габриел Борич по време на телевизионно послание, като добави, че резултатът демонстрира, че процесът " не е насочил очакванията към това новата конституция да бъде написана от всички ".

Борич повтори, че неговото държавно управление няма да се стреми към трети опит за пренаписване на конституцията и ще продължи напред с пенсионната и данъчната промяна посредством законодателния орган.

" Това, за което жителите упорстват е по-добра дарба за разговор, за консенсус, само че най-много за деяние ", сподели Борич.

Много чилийци показаха съмнение и отчаяние от невъзможността да се одобри нова конституция поради годините на поляризация и политически битки./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР