На 16 януари 1969 г. чешкият студент Ян Палах /20

...
На 16 януари 1969 г. чешкият студент Ян Палах /20
Коментари Харесай

На този ден: Ян Палах се самозапалва заради Пражката пролет

На 16 януари 1969 година чешкият студент Ян Палах /20 г./ се самозапалва в символ на митинг против окупацията на Чехословакия. През август 1968 година войски на Съюз на съветските социалистически републики, Германска демократична република, България, Унгария и Полша нахлуват в страната, с цел да сложат завършек на либерализиращите промени на държавното управление на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет. Група от чешки студенти, в това число и Палах, замислят гибелен акт, възнамерявайки да се жертват в митинг против нашествието. Според Ярослава Мосерова, експерт по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага, той не се е самозапалил, протестирайки против руската окупация, а го е направил, протестирайки против деморализацията на чешките жители, породена от окупацията.

„ Хората освен се отказваха, само че и се предаваха. И той искаше да спре онази безнравственост “, споделя тя. Погребението на Палах довежда до всеобщи митинги против окупацията и месец по-късно на 25 февруари различен студент - Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван през април същата година от Евжен Плоцек в Ихлава.

Първоначално Палах е заровен в гробището Олшани. Тъй като гробът му стартира да се трансформира в светилище за народа, тайната чехословашка полиция взема решение да отстрани това алегорично място и през нощта на 23 октомври 1973 година ексхумира останките на Палах. Тялото е кремирано и изпратено на майка му в родния му град Вшетати, а в неговия гроб е положено тялото на незнайна умряла жена. На майката на Палах е позволено да сложи урната в локалното гробище едвам през 1974 година На 25 октомври 1990 година урната е публично върната в Прага.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР