На 16 март започва . Откриването е в Зала 1

...
На 16 март започва . Откриването е в Зала 1
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин и Фолкер Шльондорф са сред гостите на "София филм фест"

На 16 март стартира. Откриването е в Зала 1 на НДК с кино лентата " Повелителят на горите " на Фолкер Шльондорф. Той е притежател на " Оскар " и " Златна палма " и ще бъде специфичен посетител по време на прожекцията.

 Започва продажбата на билети за 27-ия Започва продажбата на билети за 27-ия " София филм фест "

Тази година фестивалът прегръща зелената концепция и Фолкер Шльондорф ще засади първото дърво в гората на " София филм фест ". С всеки закупен билет за кино лентата на откриването от " Гората.бг " ще бъдат засадени пет дървета.

На формалното разкриване ще бъде връчена и премия за принос към седмото изкуство на емблематичния оператор, режисьор и сценарист Радослав Спасов. Тази година той ще отпразнува своя 80-и празник.

 Фолкер Шльондорф ще бъде специфичен посетител по време на прожекцията на
© Getty Images/Guliver Photos

Фолкер Шльондорф ще бъде специфичен посетител по време на прожекцията на " Повелителят на горите "

Официалните посетители

Освен Фолкер Шльондорф специфичен посетител на фестивала ще бъде и именитата актриса Джералдин Чаплин. На 25 март в Зала 1 на НДК тя ще показа кино лентата " Лука " на режисьора Джесика Удуърт. Дъщерята на Чарли Чаплин и Уна О`Нийл ще бъде удостоена и с Наградата на София за повсеместен принос в международното киноизкуство. Сред носителите на оценката са още Тери Гилиъм, Бела Тар и Клаудия Кардинале.

Носителят на " Оскар " за чуждоезичен филм Ян Сверак персонално ще показа най-новия си филм " Витлеемска звезда " на 18 март в Дома на киното. Неговото посещение ще бъде предшествано от ретроспектива на творчеството му, която ще продължи до 17 март в Чешкия център в София.

Премиерните заглавия

На тазгодишното издание на " София филм фест " ще бъдат показани част от филмите, които бяха номинирани за " Оскар ". Сред тях са " Тар " с Кейт Бланшет, " Идиотският триъгълник " на Рубен Йостлунд, " Аржентина, 1985 " на Сантяго Митре, " Цялата хубост и клане " на Лора Пойтрас. Сред премиерните български заглавия на фестивала са " Добрият водач " на Тонислав Христов и " Изкуството да падаш " на Орлин Милчев.

 Кейт Бланшет във кино лентата
© Getty Images/Guliver Photos

Кейт Бланшет във кино лентата " Тар "

Конкурсните стратегии

Председател на журито тази година е, притежател на " Златен лъв " и номиниран за " Оскар ". В конкурсната стратегия вземат участие 12 кино лентата, измежду които " Без край " на Надер Сейвар, " Другата вдовица " на Маян Рип и " Червените обувки " на Карлос Айхелман Кайзер.

Балканският конкурс също включва 12 заглавия, само че единствено от района. Сред тях са " Майка " на Зорница София, " Сигурно място " на Юрай Леротич и " Изпепеляващи дни " на Емин Алпер.

Селектираните от Елица Петкова, Росен Спасов и Орлин Менкаджиев късометражни филми също са 12. Част от заглавията са " Дървояд " на Кристиян Бозов, " Може и нищо да няма " на Светослав Драганов и August 13th на Венцислав Сариев.

 София филм фест с първо онлайн издание в Neterra.TV+ София филм фест с първо онлайн издание в Neterra.TV+

За първи път тази година фестивалът ще има онлайн издание. Цялата стратегия на " София филм фест " можете
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР