На 16 декември православната църква почита един пророк с ранг

...
На 16 декември православната църква почита един пророк с ранг
Коментари Харесай

Честит имен ден на Марин!

На 16 декември православната черква уважава един оракул с сан на светец, това е Свети Агей. Живял е през V век преди Христа и е роден във Вавилон, където е живял като заложник.

След завръщането си от плен е правил пророчества в продължение на 36 години. Той е оракул от Стария завет, прочут като един от 12-те дребни пророци.

На 16 декември православната църка уважава паметта и на Светия страдалец Марин, умрял за вярата. Какво свързва двамата светци, живели в разнообразни столетия, с цел да бъдат празнувани в един и същи ден? Отговор на този въпрос дават техните жития.

И двамата светци са родени и живели в сложни времена. Пророкът Агей е роден по време на пленничеството на юдеите във Вавилон и след прибирането им в Йерусалим той има огромна роля в повторното създаване на храма в града, който е бил опустошен от завоевателите.

Съмнения завладели строителите на храма и те обмисляли да се откажат от стартирания градеж. Пророкът ги призовавал да завършат това велико дело, като им предал думите на Бога, че този храм ще стане популярен и величествен и в него ще служи самичък Царят на царете, както той дефинира Божия наследник.

Пророчеството на Агия предшествало с 5 века раждането на Месията, а за неговата правота приказват събитията, за които знаем от писмените документи.

Свети страдалец Марин е един от многочислените борци за вярата, останал до край лоялен на Бога и заплатил с живота си за своята религия. Той има доблестен генезис в Римската империя при император Адриан и още в юношеска възраст получава висок публичен ранг, става сенатор. Високото състояние в обществото не било спънка пред това да избере християнството, управителен от своята майка.

Врагове на вярата го предали и императорът научил, че той не се кланя на идолите. Младият жрец бил изправен на съд и свикан да принесе жертва на езическите богове. Отказът му довел до жестоки мъчения, само че самата божия помощ го запазила жив.

Тогава враговете на вярата поискали да бъде посечен. Присъдата била изпълнена на 16 декември 283 година, а мощите му били прибрани и заровени по християнски от други вярващи.

На този ден имен ден честват Марин, Марина, Маринчо, Маринка, Маринела. Името на Свети Агей се превежда като празник, празнуващ, тъй че на 16 декември в действителност е време за празнуване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР