На 16 април се навършват 90 години от рождението на

...
На 16 април се навършват 90 години от рождението на
Коментари Харесай

Спомен за проф. Савка Шопова-Маркова

На 16 април се навършват 90 години от рождението на уважаваната българска пианистка Савка Шопова-Маркова - изтъкната клавирна педагожка и камерна изпълнителка.

Въпреки че тя си отиде от този свят през 2018 година, споменът за нея е към момента жив. “Всички ние, нейните студенти, бяхме надълбоко впечатлени от невероятната вътрешна мощ и престиж на нашата професорка -споделя неин възпитаник - Савка Шопова беше необикновен образец за висок професионализъм, безкрайна отдаденост към педагогическата работа, издигането на клавирния акомпанимент в идея, която съпътства целия й живот и на която идея тя посвети всички свои следовници. “
Родена на 16 април 1931 година, от 15-годишна тя се изявява на концертния подиум като пианистка. Завършва Държавната музикална академия в класа на проф. Мара Петкова и стартира работа като корепетитор в цигулковата катедра на Академията. Има блестящи изяви в дуо с цигуларката Гинка Гичкова. През 1968 година тя е учредител на дисциплината " Клавирен акомпанимент “ в Академията. С годините става доцент, след това професор, пази и докторска дисертация.

Известно време е декан, а по-късно и заместник-ректор на Музикалната академия. Специализира камерна музика и съпровод във Виена при Хонечек, става непрекъснат помощник на летните курсове на Моцартеума в Залцбург. Често я канят като член на жури на националните и интернационалните клавирни състезания, изнася майсторски класове. Изявява се като акомпанятор на доста наши и гостуващи солисти. В годините от 1992 до 2000-ра проф. Савка Шопова е учител в Северогръцката консерватория в Солун.

За своите заслуги към музикалното изкуство тя е удостоена с редица влиятелни награди, измежду които „ Кристалната лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, където дълги години е ръководител на сдружението на акомпаняторите; Почетният кръст за просвета и изкуство на Република Австрия; премията „ Златно перо “. Проф. Савка Шопова-Маркова е Доктор хонорис идея на Националната музикална академия " Панчо Владигеров ".

В Златния фонд на БНР е непокътнат записът от честването - концерт по случай 50-годишната креативна активност на проф. Савка Шопова-Маркова в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " на 3 май 2000 година

Чуйте разчувстваните й думи след поднесените поздравления от нейните сътрудници музиканти и солово осъществяване на пиеса от Панчо Владигеров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР