На 16 април 2023 г. (неделя) Източноправославната църква празнува Възкресение

...
На 16 април 2023 г. (неделя) Източноправославната църква празнува Възкресение
Коментари Харесай

Две експозиции в РИМ по празниците

На 16 април 2023 година (неделя) Източноправославната черква чества Възкресение Христово. По този мотив дните сред 14 и 17 април са оповестени за публични почивни дни.

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции на 14 април (петък) и 15 април (събота). Това са експозициите „ Съединение на България от 1885 година ” на пл. „ Съединение ” и „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ”, които ще одобряват гости от 9:00 до 17:30 часа.

Утре – 14 април 2023 година (петък), честваме 202 години от рождението на Георги Стойков Раковски – създател и пръв началник на българското националноосвободително придвижване.

Той остава в историята като идеолог и пълководец на битката за независима култура, църковна автономия и политическа независимост.

Съчетавайки революционната си активност с публицистични и научни занимания, през целия си живот Раковски не отстъпва от своето верую, че “Отечество и националност са две най-хубави, най-сладки и утешителни речи за чувствителний человек и той жертвува за тях всичко, що има най-драгоценно на света ”.

Във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив се съхранява сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, персонални движимости на неговия адютант Бранислав Велешки, както и персонални движимости на доктор Рашко Петров – доктор в Първата българска легия.

На 14 и 15 април жителите и гостите на Пловдив могат да видят тези реликви в експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ” 1 в Старинен Пловдив, която ще приема гости от 9:00 до 17:30 часа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР