На 15 септември Владимир Путин заяви, че Русия няма да

...
На 15 септември Владимир Путин заяви, че Русия няма да
Коментари Харесай

Под маската на строителни работници Москва вербува сърби за войната в Украйна

На 15 септември Владимир Путин съобщи, че Русия няма да набира задгранични наемници за армията си и не се нуждае от " хора извън ". Малко по-късно обаче група от 30 наемници от Сърбия отлетя за Московска област, с цел да подпише контракти и да се причисли към 106-та дивизия на Въздушно-десантните войски, написа, базирайки се на информация на Би Би Си.

Москва се пробва да вербува до неколкостотин сръбски жители, които да вземат участие във войната в Украйна. За това първо осведоми френското издание Intelligence Onlaine.

Вербуването на доброволци в Сърбия беше доказано от сърби, които от дълго време се борят на страната на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

На 21 август в ефира на предаването Соловьов.Live стана ясно за сръбския снайперист Деян Берич, взел участие в боевете в Източна Украйна от 2014 година, и Давор Савич, който още през 2014 година образува взвод от сърби в състава на ЧВК " Вагнер ". Интересно е, че когато тази информация стана известна на публицистите през 2016 година, Савич, който по това време живееше в Химки край Москва, упорства, че е просто строителен служащ и в никакъв случай не е бил в Източна Украйна или Сирия.

Водещият не отхвърля и сръбските връзки с съветската войска. Представяйки госта, той споделя, че Савич е притежател на четири ордена за смелост.

Беричич пък разгласи в ефир, че 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия на Тулските въздушнодесантни войски е образувала поделение " Вълк " под командването на Савич. " Със 106-та работихме още в киевското направление, там има пълководец с позивна Сребро ", сподели Берич, визирайки генерал-майор Владимир Селиверстов.

Савич прецизира, че неговият " интернационален батальон " при започване на войната е работил покрай Киев в региона на Гостомел и е окупирал Варшавската автомагистрала край село Загалци в Бородянския регион на Киевска област.

След отдръпването на съветската войска от Киевска област подразделението на Савич е трансферирано в Харковска област, откъдето по-късно се реалокира в село Богородичное в Краматорския регион на Донецка област - тези територии съветските военни напуснаха през есента на 2022 година по време на контранастъплението на ВСУ.

" В момента публично подписваме контракт с Министерството на защитата, като минаваме през военното отделение в Красногорск. Веднага изпращаме хората на полигона в Рязан, а след в допълнение образование момчетата работят на Луганското направление. Искам да поканя както руснаци, по този начин и сърби. Подразделението съществува и ще работи ", описа Савич за набирането на чужденци.

" Когато Владимир Владимирович позволи да дойдат чужденци, аз направих проект по какъв начин ще работи всичко и се обърнах към моя военачалник. Той сподели: отлично, работете ", описа към този момент Беричич. - Момчетата идват, ние ги посрещаме, те отиват напряко в центъра за военна регистрация, подписват контракт и подават молба за поданство на Руската федерация. Това не се отнася единствено за Сърбия, а за цялата някогашна Югославия. Но множеството доброволци в съветската войска са от Сърбия ".

От запис на една от срещите с Давор Савич се схваща, че до есента на 2023 година ще образува пълноценна сръбска бригада в състава на 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия, като ще наеме до хиляда сърби. За този план в Московска област е измислена цяла система: чужденците, идващи в Русия, са настанени във краткотрайно общежитие покрай ски стадиона в Красногорск, всички техни документи би трябвало да се обработват от специфичен нотариус, а договорите да се изготвят в Корольов.

Как се набират наемници от Балканите

Източници на Би Би Си настояват, че схемата за набиране на задгранични доброволци и регистрирането им посредством военния център за набиране на личен състав в Красногорск край Москва е препоръчана на губернатора на Московска област Андрей Воробьов от Роман Каратаев, ученик на академията на ФСБ, заместник-председател на държавното управление на Московска област и началник на основния районен отдел за сигурност на региона, който се причислява към държавното управление на Московска област през 2014 година и преди този момент е работил за ФСБ.

" Руските управляващи желаят да устоят без готовност до президентските избори през март 2024 година, подготвяйки логистични запаси за бързото разрастване на нови дивизии и полкове, само че за задачата от ден на ден хора би трябвало да бъдат хвърлени в пещта на войната ", изяснява набирането на доброволци от други страни Игор, представляващ организацията " Орден на републиката ".

В началото на юни нейни деятели оказват помощ на съветския водач от Военновъздушни сили Дмитрий Мишов да избяга от Русия, а при започване на август те първи получават достъп до описи на сръбски доброволци, които по-късно предадоха на публицисти за инспекция. Би Би Си знае същинските имена на тези хора, само че не ги назоваваме от съображения за сигурност.

Организацията твърди, че когато управляващите в Москва са измислили скица за набиране на доброволци, те са привлекли водача на " Нощните вълци " Александър Залдостанов, който е в тесни връзки с извънредно десни сръбски среди, наследник на някогашния югославски президент Марко Милошевич, който от 20 година живее в Русия и е трябвало да подсигурява на някогашните си сънародници, че съветската страна ще извърши всички съглашения. А също и Савич. Изявлението на последния, че на задграничните доброволци се дава съветско поданство, може да се изясни с желанието да се защитят евентуалните новобранци и да им се дадат гаранции, че по-късно няма да бъдат преследвани в родината си за наемничество.

На чужденците е препоръчано да се записват посредством Московска област, защото тя не съумя да реализира задачите си за така наречен скрита готовност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР