На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите и физическите

...
На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите и физическите
Коментари Харесай

Изтича срокът за коригиране на декларирани авансови вноски

На 15 ноември изтича срокът, в който компаниите и физическите лица, извършващи активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци и записаните аграрни стопани, избрали да се таксуват с налог върху годишната данъчна основа, могат да поправят размера на заявените от тях предплатени вноски за корпоративен налог или налог върху приходите за 2023 година Това оповестиха от Националната организация за приходите (НАП).

От приходнага организация припомнят още, че на 1 декември изтича и срокът за заплащане на месечната предплатена вноска за декември и тримесечната предплатена вноска за третото тримесечие на 2023 г. 

Кабинетът одобри промени в налозите

Фирмите, чиито чисти доходи от продажби за 2021 година надвишават 300 000 лв., са длъжни да вършат предплатени вноски за корпоративен налог, изясняват от Национална агенция за приходите. Те са месечни и тримесечни и се дефинират на база на прогнозната данъчна облага за настоящата година. Месечни вноски се вършат при чисти доходи от продажби за годината преди миналата над 3 000 000 лева, а тримесечни – при чисти доходи от продажби за годината преди миналата от 300 000,01 лева до 3 000 000 лева в това число. 

 istock istock
Анализи на Национална агенция за приходите демонстрират, че има случаи, при които плануваните предплатени вноски се оказват по-ниски или по-високи от дължимия годишен налог. От приходната организация коментират, че това може да докара до начисляване на лихви от тяхна страна за интервала от 16 април до 31 декември на съответната година или пък до надвнесен налог. Затова предприятията имат опция сами да усилват или понижават своите предплатени вноски през годината, когато считат, че те ще се разграничават доста от дължимия годишен налог.

Увеличението или понижението на предплатените вноски се употребява след подаване на декларация за смяна, по електронен път с дипломиран електронен автограф /КЕП/ през е-портала на Национална агенция за приходите.  

За поправяне на месечната вноска за декември и тримесечната вноска за трето тримесечие на тази година декларацията би трябвало да бъде подадена най-късно на 15 ноември, макар че срокът за внасянето им е до 1 декември 2023 година, показват от Национална агенция за приходите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР