На 15 май в Софийска градска художествена галерия световноизвестният български

...
На 15 май в Софийска градска художествена галерия световноизвестният български
Коментари Харесай

МузикАртисимо фест – нов значим музикален форум на столичната културна сцена

 На 15 май в Софийска градска художествена изложба световноизвестният български цигулар Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, ще открие новия музикален конгрес МузикАртисимо фест с концерта СОЛО. За първи път в столицата популярният цигулар ще изнесе напълно солов рецитал с фамозни произведения от Й.С. Бах, Н. Паганини, Й. Изаи, А. Жоливе.

Втората фестивална вечер, 16 май, ще показа петима млади музиканти – лауреати на редица национални и интернационалните състезания: Ивайло Василев (пиано), Лора Маркова (цигулка), Виктор Теодосиев (валдхорна), Деметра - Анджелика (перкусии) и Момчил Пандев (виолончело).

Ще има и концерт на 18 май, точно на рождената дата на великия бас Борис Христов. Четирима изключителни български оперни артисти ще почетат паметта му със специфичен концерт. Участниците в това знаково музикално събитие са: Божидар Божкилов (бас), Виолета Радомирска (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор), Стефани Кръстева (сопран).

„ МузикАртисимо фест несъмнено ще обогати културната сцена на София – той е ориентиран към представянето както на изключителни мостри на българското и международно музикално изкуство, по този начин и към младите гении на България. Жанровото многообразие е един от отличителните белези на новия фестивал – публиката ще има опцията да се наслаждения на синтез сред изкуствата, на международни музикални министър председатели и забавни театрални провокации “ – споделя основателят на фестивала Мила Павлова. МузикАртисимо фест се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура “.

Почти незабавно след приключването на първата част на фестивала в София ще бъде намерено и 12-то издание на „ Дни на музиката в Балабановата къща “ в Пловдив. Първият концерт придвижва събитието отдадено на Борис Христов в Пловдив на 19 май. Следващата среща е на 20, а концертът е наименуван „ Майсторството на майсторите “. Включва сонати на Йоханес Брамс в осъществяване на цигуларя Марио Хосен и пианиста Адриан Йотикер. Тази година хоровата линия в програмата ни води към концерт на Академичен разбъркан хор „ Гаудеамус “ с диригент Весела Гелева. На 2 юни пловдивчани за първи път ще посрещнат Виктория Василенко и Сергей Редкин като клавирно дуо. Първата част концерти ще приключи на 5 юни, когато ще гостуват „ Парижки солисти “ с френска стратегия – Дебюси, Равел, Кантелуб, Валтер. Добре познатият обоист Давид Валтер този път идва с партньорките си Елен Валтер (сопран) и Марина Сакаи (пиано). Последните три концерта са в Малката базилика.

В звуковия файл чуйте какво показа Мила Павлова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР