На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа

...
На 15 август заедно с премиера Бойко
Борисов ще направим първа
Коментари Харесай

На 15 август започва строителството на нов участък от АМ „Хемус“ – от Белокопитово до Търговище

На 15 август дружно с премиера Бойко Борисов ще създадем първа копка на участъка от автомагистрала „ Хемус “ - от Белокопитово до Търговище. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в правата между Ябланица и п. в. „ Боаза “.

Той ревизира работата на обекта дружно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов.

Регионалният министър осведоми, че малко над 30% от трасето са подготвени, с проектирането осъществяването надвишава 35%. Тези съвсем 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, само че ще сме готови 7-8 месеца предварително, без да правим компромис с качеството и сигурността на служащите, категоричен бе министърът.

Средствата, които се влагат, са 55 млн. лева без Данък добавена стойност при оповестена първоначално цена от 90 млн. лв.. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за построяването на АМ “Люлин ”. При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала коства към 8 млн. евро на километър. Тук приказваме за под 3 млн. евро. за километър или съвсем 3 пъти разлика в цената, обърна внимание той. В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с най-малко 3 години. Необходими са добър контрол и добър контрол, акцентира Николай Нанков.

Регионалният министър осведоми, че до края на месеца ще стартира търгът за участъка от Автомагистрала „ Хемус “ от п.в. „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разграничени на три стадия. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. Автомагистрала „ Хемус “ е наш главен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия сектор от него се апелира, като завърши обжалването ще го продължим, уточни министър Нанков.

Както съм заречен на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна Автомагистрала „ Хемус “ ще е готова до 2024 година, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. На 15 август почваме строителството на автомагистрала „ Хемус “ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, сподели още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. От инженерна позиция се изграждат големи уреди – насипи по 26 метра, с цел да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, защото зоната е вододайна. Отливат ги на място, добави министър председателят. Техническият началник на обекта Калин Борисов изясни, че огромните насипи се извършват посредством арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се вършат на място, с цел да се спестят разходите от превоза им.

Това е най-трудното трасе от Автомагистрала „ Хемус “, но главната ни задача е да се пази животът на строителите. Не би трябвало да се допуска повреда. Да бързаме, само че с разсъдък, обърна се министър председателят към инж. Глосов.

Министър-председателят разяснява, че вероятно при започване на октомври, с 8 месеца предварително, ще бъде открита отсечката до Сандански на Автомагистрала „ Струма “. В момента другите сектори се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той уточни, че решението зависи от археолозите.

Трябва да се съсредоточим в строителството, обществената сфера, образованието, каза министър-председателят. Над 200 учебни заведения и детски градини се ремонтират сега. Тече огромно строителство в образованието на стойност 620 млн. лева

В отговор на въпрос министър Нанков съобщи, че няколко десетки милиони лева ще са нужни за възобновяване на републиканската пътна инфраструктура след изобилните дъждове в регионите на Тетевен, Смолян и Пловдив. Първоначално бяха отпуснати към 500 000 лева за аварийно укрепване и попречване на вреди. Всички ще бъдат разказани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подкрепяне към Министерския съвет. Средствата за покриване на вредите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет, посочи той.

Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без зародилите през последната седмица, са 6,2 млн. лева Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в развой на подсилване, са над 7 млн. лева Разходите за възобновяване в Мизия ще бъдат към 3 млн. лева, а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, към 600 хиляди лева

В огромна част от обстановките реагираме на момента, само че се изисква време, коментира регионалният министър. В Мизия на петия – шестия ден започнахме да полагаме асфалт. Реакцията на регионалното пътно управление и на общината в Тетевен също беше извънредно бърза, подсети той. Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя сред Смолян и Мадан е необходимо време, защото укрепването е много тежко. Алпинистите още веднъж са на терен и геомрежите са сложени, съобщи регионалният министър.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР