На 15 април 2024 г. Министерството на финансите стартира емисионната

...
На 15 април 2024 г. Министерството на финансите стартира емисионната
Коментари Харесай

Възобновяват продажбата на държавни ценни книжа на вътрешния пазар у нас

На 15 април 2024 година Министерството на финансите започва емисионната си стратегия, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 17.04.2027 година и годишен лихвен ваучър от 3%. Това оповестиха от Финансовото ведомство. 

С днешния търг Министерството на финансите (МФ) възобнови емисионната си интензивност след повече от едногодишно неявяване на вътрешния пазар на ДЦК. Търгът е в осъществяване на емисионна политика на МФ за 2024 година и според оповестения през март емисионен календар за ДЦК за април 2024 година

На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 3,01%.

Общият размер на подадените поръчки доближи 512,5 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 2,56. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки. От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните сдружения – 8%, договорни и гаранционни фондове – 6% и други вложители – 29%.

Във връзка с извършения аукцион и заради високия публичен интерес Ви уведомяваме, че вложителите (юридически и физически лица) могат да закупуват ДЦК на примитивен пазар на провежданите от Българската национална банка аукциони посредством определен от тях примитивен дилър, като подават:

- спортни поръчки с препоръчана от тях цена (до 30 поръчки на примитивен дилър) или

- несъстезателни поръчки (неограничен брой), които се извършват по постигнатата междинна продажна цена на аукциона.

Съвкупната номинална стойност на една спортна поръчка е минимум 1000 лева и е кратна на 1 лева, а на несъстезателната - минимум 50 лева и кратна на 1 лева.;

Списъкът на първичните дилъри на ДЦК е оповестен в категория " Държавен дълг “> “Пазар на ДЦК “> “Списък на първичните дилъри на държавни скъпи бумаги “.

Изградената пазарна инфраструктура разрешава елементарен достъп на физически и юридически лица до пазара на държавен дълг в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР