На 14 юни се чества Световния ден на доброволния кръводарител.

...
На 14 юни се чества Световния ден на доброволния кръводарител.
Коментари Харесай

Световен ден на доброволния кръводарител

На 14 юни се празнува Световния ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, разкрил системата на кръвните групи „ А-В-0 “ при започване на 20 век.

За това свое велико изобретение, избавило и продължаващо да избавя милиони човешки животи, той е награден с Нобелова премия, а рождената му дата е избрана от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи публичното внимание към изключителната значителност на даряването на кръв от доброволни и безплатни кръводарители, които експертите дефинират като най-безопасната група донори.
Основна цел, част от Програма 2020, на Световната здравна организация е всички страни да обезпечават потребностите си от кръв и кръвни съставки посредством доброволни неплатени донори, в сходство и в осъществяване на признатата още през 1975 година Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

Опитът на Българска организация за непринудено кръводаряване (БОДК) демонстрира, че в България всекидневно има дефицит на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове непрекъснато принуждават близки на потърпевши и пациенти да търсят кръводарители, с цел да им бъде оказана нужната им здравна помощ. Вместо да се подхващат радикални ограничения за справяне с проблемите, институциите мълчат и трансферират отговорността на нуждаещите се. Бюро за обслужване на дипломатическия корпус застава твърдо срещу прокрадващите се все по-често апели за въвеждане на платено кръводаряване и даване на спомагателни облаги на донорите, които съставляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания и които опонират на положителните международни практики и стандарти за сигурност! Пандемията от COVID-19 засегна всяка сфера от нашия живот и кръводаряването не прави изключение. В България броят на кръводарителите понижа с повече от 30%. Това, на фона на така и така незадоволителния брой кръводарители, докара до съществено утежняване на изискванията за пациентите. Вследствие на пандемията, тази година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител се разграничава от обичайния формат, при който всяка година има официална „ държава-домакин “ на акцията. През 2020-та поради международната конюнктура, обществените събития ще са по-малко, само че 14-ти юни още веднъж има обща съществена тематика – „ Безопасната кръв избавя животи! “. Тя слага фокус върху това, че за действието на всяка здравна система, респективно – за ежедневното избавяне на хиляди човешки животи, съществуването на безвредна кръв е от витално значение. Такава е точно кръвта, събирана от доброволни, безплатни кръводарители.

Слоганът на тазгодишния Световен ден на доброволния кръводарител - „ Дари кръв и помогни на света да бъде по-здрав! “ – предизвиква всеки от нас, който здравословно има опция – да стане непринуден кръводарител и да даде своя скъп принос за това здравните системи по света да разполагат с нужните количества безвредна кръв както за изключителни обстановки и случаи на бедствия, по този начин и в ежедневната грижа за стотици хиляди нуждаещи се пациенти. Като част от тактиката си за разрешаване на проблемите, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус сътвори и вкара системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв.

Системата се поддържа и управлява напълно от доброволци-членове на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и даването на помощ посредством нея е напълно непринудено и безплатно. Предстои стартиране на напълно нова верия на мобилното приложение Дари кръв, създадено като подаяние за Бюро за обслужване на дипломатическия корпус от софтуерната компания Аксидиа, което към този момент ще е налично както за консуматори на iPhone, по този начин и за тези, които ползат Android приложения. Активна е и акцията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, за която можете да получите повече информация през фейсбук страницата - Бюро за обслужване на дипломатическия корпус / BOVBD.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР