На 14 октомври 2021 г. Българският младежки Червен кръст отбелязва

...
На 14 октомври 2021 г. Българският младежки Червен кръст отбелязва
Коментари Харесай

Българският младежки Червен кръст отбеляза един век от създаването си

На 14 октомври 2021 година Българският юношески Червен кръст отбелязва един век от основаването си. 

В Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ беше представена  книгата „ Аз послужвам – 100 години БМЧК (1921-2021 г.) “ , която показва исторически обзор на дати, персони и събития от вековната история на БМЧК. Нейни създатели са проф. Росица Стоянова и Дивна Гоцева от Института за исторически проучвания – Българска академия на науките. В коридорите на Националната библиотека беше открита и юбилейна галерия със особено подбрани знакови фотографии от разнообразни действия на Младежката организация от 1921 година до през днешния ден.

За първи път, на специфична гала в Библиотеката, бе връчен и новоучреденият  орден на БМЧК „ За добротворчество “.  За дългогодишната си активност и изключителния принос за развиването на Младежката Червенокръстка организация  с медала бе почетен доктор Янко Михайлов.


 Стели Джамбазова, Христо Григоров, Янко Михайлов (от ляво на дясно)

БМЧК е неразделна част от БЧК и е националнопредставителна младежка организация , която посредством доброволците си в цялата страна и чрез своите стратегии, действия и услуги, приобщава децата и младежите към филантропичните правила, работи за понижаване на обществената и здравната им накърнимост, прави покровителство за възстановяване на благосъстоянието им и предизвиква толерантността.

По рано през днешния ден,  по случай 100-годишнината на Младежката организация,  Деян Дънешки, основен изпълнителен шеф на Български пощи, акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК, и Стели Джамбазова, ръководител  на БМЧК  валидираха пощенска марка в блок, дело на художничката Жаклина Симова.




Пред присъстващите, ръководителят на БЧК акцентира, че на 14 октомври 2021 г. отбелязваме 100-годишния празник на Младежката организация на БЧК, дейната ѝ и неуморна работа за одобряване и развиване на червенокръстките филантропични полезности, сполучливото им показване пред обществото като основна и неделима част от Българския Червен кръст и като знак на неговото бъдеще.

Главният изпълнителен шеф на Български пощи Деян Дънешки пожела триумф на новото издание и напомни, че тематиката Червен кръст е една от най-търсените на филателния пазар, както у нас, по този начин и по света. Първите марки на тематика Червен кръст са пуснати в България през 1946 година, а през 2008 година е издадена пощенска марка на тематика 130 година Червенокръстки сдружения в България.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР