На 14 март отбелязваме Световния ден на съня. Той се

...
На 14 март отбелязваме Световния ден на съня. Той се
Коментари Харесай

14 март - Световен ден на съня

На 14 март означаваме Световния ден на съня. Той се празнува от 2002 година по самодейност наСветовната асоциациязапрофилактиканасъня, на Световния фонд за психологично здраве и на Световната здравна организация.

Разбира се, това не значи, че през днешния ден ни е разрешено да пренебрегнем будилника и да прекараме още няколко часа в царството на Морфей. Нито пък, че шефът няма да ни се скара, в случай че позъкъснеем за работа.

Акцентите в отбелязването наСветовния ден на съняимат за цел да осведомят обществеността, чепроблемитесъссъняса световна зараза, която основава голям брой здравословни проблеми.

Множество медицински проучвания потвърждават, че неналичието на добърсъне причина за висококръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни заболявания и други.

Нарушеният сън води до влошена централизация и се отразява отрицателно при действия, изискващи точност и добра кондиция. Голяма част от злополуките се предизвикват при заспиване на лидера зад кормилото, в резултат на малоценен нощен сън.

Експертите припомнят, ченарушеният сънне е заболяване, а признак, по тази причина не трябва да се прибягва досамолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде открита повода за безсънието, може да се предприеме съответно лекуване.

За жал " лека нощ " остава единствено благопожелание за съвсем половината население на света. Според последните изследвания 45% от човечеството страда от нарушавания на съня, само че казусът се неглижира и хората рядко търсят консултация с доктор.

Ако проблемите не престават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушаване и е нужна консултация със експерт.

Прекомерният сън също вреди на здравето, по тази причина не е целесъобразно да прекарваме в леглото прекалено много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да усилят риска от инсулт, сърдечна непълнота и инфаркт.

Всеки се нуждае от друга дълготрайност сън. Възрастните се нуждаят приблизително от 6-8 часа.

Не единствено продължителността на съня оказва въздействие на тонуса ни, само че и неговото качество. Понякога даже и да спим 8 часа, откакто се събудим се усещаме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревога, банкет на лекарства, алкохол или тютюнопушене.

Физически дейностисъщо не трябва да се организират директно преди лягане, а с дребен период от към няколко часа. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а потреблението на кофеин би трябвало да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.

Храните, които ни оказват помощ да спим по-сладко, са бадемите, бананите, твърдо сварените яйца и обичаните череши.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР