На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може

...
На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може
Коментари Харесай

14 февруари - празник на любовта и виното

На 14 февруари съответстват три празника и всеки българин може да избере кой от тях да чества. Това са църковният празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски, празникът по остарял жанр на свети Трифон Зарезан и празникът на влюбените.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.
Свети Валентин донесе брачни халки на доста влюбени двойки В Хасковско през днешния ден бяха вдигнати 11 сватби
Празникът стартира да се празнува през XIV век. На този ден влюбените показват любовта си един към различен, като си изпращат валентинки и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

Най-ранните валентинки, непокътнати до през днешния ден, са от XV в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 година от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата брачна половинка. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 година, в което госпожица моли юноша да потвърди, че я обича. През 1797 година във Англия е издадено управление за писане на валентинки, а при започване на XIX в. стартира тяхното серийно произвеждане. В 40-те години на XIX в. се появяват механични валентинки - с движещи се фигурки.
Празнувайте, както ви харесва – на 14 февруари празниците са доста Св. Валентин, Трифон Зарезан или Успение на Св. Кирил – изберете съгласно усета си
Най-скъпата валентинка е направена от злато и скъпоценни камъни. Тя е предопределена за оперната певица Мария Калас и е направена по поръчка на гръцкия милиардер Аристотелес Онасис през 60-те години на XX в. Нейната стойност е към 300 000 щатски $. Днес валентинките са втори по известност след коледните картички.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР