На 14 февруари Информационният център на Министерството на отбраната, под

...
На 14 февруари Информационният център на Министерството на отбраната, под
Коментари Харесай

14 февруари - Празник на военните печатни и електронни медии

На 14 февруари Информационният център на Министерството на защитата, под чиято шапка са военните медии – вестник „ Българска войска “, Военния ефирен канал и осведомителния уебсайт armymedia.bg., ще отбележат своя професионален празник.

Преди 131 години на 14 февруари 1892 година излиза първият брой на вестник „ Военни вести ”, който се явява и първият ведомствен боен вестник в България. След Първата международна война военното министерство трансформира заглавието на вестника, което става „ Народна защита “, а след Втората международна война продължава да излиза като „ Народна армия “. През 50-те години на 20-и век изданието е „ Народна войска “, а при започване на 90-те – „ Българска войска “.

Според откриватели това е най-старият институционален боен вестник в Европа, а в света по-стар е единствено американският вестник „ Звезди и нашивки “ („ Stars and Stripes “), който стартира да се печата по време на Гражданската война (1861-1865 г.), само че в историята му има огромни спирания, до момента в който българското военно издание в никакъв случай не е спирало.

Неговата функционалност постоянно е била една и съща – да отразява и разпространява българското военно дело, да пази достойнството и достолепието на българския боец. На военния вестник са сътрудничили най-големите класици на българската литература като Иван Вазов, Кирил Христов, Антон Страшимиров, Елин Пелин, Йордан Йовков, Георги Райчев, Теодор Траянов, Ламар, Николай Райнов, Павел Вежинов, Веселин Ханчев, Радой Ралин и доста други изтъкнати създатели.

През 1948 година с Указ № 16 на Народно събрание на Народна република България и Постановление на Министерски съвет № 7 вестникът е отличен с почетен медал за особени заслуги по време на Отечествената война на България за активизиране на бойния дух на армията. През 2004 година за 60-годишнината от излизането на първия брой на в. „ Народна армия “ е награден от тогавашния държавен глава Георги Първанов с „ Почетен знак на президента “. Така той се явява първото българско от време на време издание, което е удостоено с това високо отличие.

Военният ефирен канал започва на 7 януари 2003 година Първоначално програмата се излъчва от гр. Шумен и е с дълготрайност 4 часа на ден. От 1 март 2004 година ВТК към този момент се излъчва от София и е с 24-часова стратегия. За разпространяване на телевизионната си стратегия има подписани контракти с над 70 кабелни оператора. Разпространява се и посредством спътник на територията на страната, Балканския полуостров и цяла Европа. Чрез интернет и спътник програмата на ВТК е налична допълнително от 200 страни по света.

ВТК се постанова като водач в осведомителното обезпечаване на Министерството на защитата, изпълнявайки главната си задача за отразяване на политиките на държавното и военното управление в региона на сигурността и защитата. Освен към военните среди малкия екран е отворена и към необятната зрителска публика с разнообразната си стратегия, включваща лична продукция от новинарски излъчвания, публицистични излъчвания и документални филми, по този начин и богат избор от външни научно-популярни, просветителни, туристически и игрални филми.

Екипът на ВТК развива и утвърждава качествено и професионално поднесено журналистическо наличие, което да бъде желано, търсено и с най-високо доверие както от вътрешната, по този начин и от необятната външна публика. Доказателство за това са обнадеждаващите данни за нараснала гледаемост на програмата изключително през интернет. С над половин милион консуматори е посещаемостта на цифровите платформи - armymedia.bg, Фейсбук и You tube. Рязко се е нараснал и интереса от българските диаспори в чужбина. През годините ВТК е притежател на разнообразни влиятелни национални и интернационалните награди.

Днес военните печатни и електронни медии са под шапката на Информационния център на Министерството на защитата, където са интегрирани и оnline в общата си интернет платформа в осведомителния уебсайт на центъра - armymedia.bg./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР