На 14.08.2018г. около 13,30 ч. 51-годишната жена вървяла със своя

...
На 14.08.2018г. около 13,30 ч. 51-годишната жена вървяла със своя
Коментари Харесай

Потвърдено е решението, с което е осъдена Общината да плати 12 000 лв. обезщетение на пострадала пешеходка

На 14.08.2018г. към 13,30 ч. 51-годишната жена вървяла със своя другарка по тротоара на ул. “Плиска “ в гр. Русе в посока центъра. Пред офиса на ОББ попаднала на сектор с неравномерен и неукрепен асфалт, накълцан на части с величина 50 на 50 см. Стъпвайки върху него, той поддал, вследствие на което Н. П. си счупила лявата ръка (горния завършек на лакътната кост). Бил й подложен гипс и се наложило да употребява болничен повече от 5 месеца. За репариране на понесените болки и премеждия предявила иск пред съда за 26 000 лева обезщетение.

Окръжен съд - Русе счел, че според Закона за пътищата поддържането на тротоарите като част от уличната пътна мрежа се провежда от съответната община. Неизпълнението на това обвързване е безучастие, което обуславя отговорността на ответника. При установяване размера на компенсацията съдът отчел интензивните болки и премеждия, дългият оздравителен интервал от 150 дни, дейната работоспособна възраст на потърпевшата, само че и неналичието на съществени последствия за душeвността й и консервативното лекуване без оперативна намеса. Поради това осъдил Община Русе да заплати на Н. П. обезщетение в размер на 12 000 лева ведно с разноските по делото, като отхвърлил желае над тази сума.

Жената обжалвала това решение в отхвърлителната му част, като поискала да бъде анулирано и да й бъдат присъдени още 10 000 лева Второинстанционният съд споделил изцяло фактическите и правните заключения на Окръжен съд – Русе и удостоверил, че предявеният иск за възнаграждение на обезщетение за неимуществени вреди е състоятелен и потвърден до размера от 12 000 лева

Решението на Окръжен съд – Русе към този момент е дефинитивно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР