На 13 юни църквата почита Св. мчца Акилина. Св. Трифилий,

...
На 13 юни църквата почита Св. мчца Акилина. Св. Трифилий,
Коментари Харесай

Страхотен празник е днес! Черпят най-пъргавите имена

На 13 юни църквата уважава Св. мчца Акилина. Св. Трифилий, еп. Никозийски.
Мчца Акилина била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, само че тя рано осиротяла.Езическият шеф на града желал да я принуди да се отхвърли от християнската религия, като принесе жертва на боговете. Въпреки мъченията св. Акилина не се съгласила. Загинала страдалчески на 13 години. Името Асен има тюркски генезис и значи чевръст. Името става доста известно при царуването на българския държател Асен (1190 - 1196).
Имен ден честват : Асен , Аспарух
13 юни е международен ден на безвъзмездното кръводаряване и Световен ден на донора – Чества се от 2004 година по самодейност на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното сдружение за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите за обезпечаване за медициински потребности на безвредна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.
​​​​​​​Празници в други страни по света: Италия – Празник на градовете Амантеа, Анакапри и Анцио. Латвия, Литва и Естония – Ден в памет на жертвите на комунистическите репресии Тибет – Вси светии
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР