На 13 юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване

...
На 13 юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване
Коментари Харесай

На този ден: Световният ден на безвъзмездното кръводаряване и донора

На 13 юни се означават Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора. Честват се от 2004 година по самодейност на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното сдружение за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите за обезпечаване за медицински потребности на безвредна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.
На 14 юни е роден Карл Ландщайнер - притежател на Нобелова премия за разкриване на системата ABO кръвни групи през 1900 година, избавила милиони човешки животи.

Интересен факт е, че в международен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

Над 190 страни по света са съпричастни към концепцията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация за отбелязване на 14 юни.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото належащо количество кръв се обезпечава посредством платени донори . Това оповестяват от Българската организация за непринудено кръводаряване във връзка Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който означаваме през днешния ден.

По мотив честването на този ден, тридневна кръводарителска акция ще има в Пловдив. Кампанията е на 13, 14 и 15 юни, от 8:30 до 13:00 ч., в мобилен кабинет на ул. „ Емил Де Лавеле”, зад Общината.

С цел основаване на по-добра организация е нужно всеки, който желае да кръводари, да записва своето предпочитание на имейла на Дирекция „ Здравеопазване” - като конкретизира датата и даде длъжностен телефон за връзка. След правене на график всеки ще бъде известен за часа и датата, на която може да се включи в акцията по кръводаряване.

Кампанията се провежда от Районен център за трансфузионна хематология, със съдействието на Община Пловдив,, във връзка наближаващия Световен ден на доброволния и безплатен кръводарител – 14 юни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР