На 13 септември миналата година оповестихме, че “Вояджър 1 след

...
На 13 септември миналата година оповестихме, че “Вояджър 1 след
Коментари Харесай

Междузвездният апарат “Вояджър” усеща активността на Слънцето дори и в междузвездното пространство!

На 13 септември предходната година оповестихме, че “Вояджър 1 ” след дълго очакване най-сетне навлезе в междузвездното пространство. Изстрелян през 1977 години, след повече от три десетилетия пътешестване, той най-сетне се озова в района сред звездите, изпълнен с междузвездна плазма. Разбира се, къде тъкмо стартира междузвездното пространство е много противоречив въпрос – най-често се приема че е там, където свършва хелиосферата – там частиците от слънчевия вятър към този момент нямат доста въздействие върху галактическите апарати.

“Нормално видяно, междузвездното пространство е като безшумно езеро ”, споделя Ед Стоун от Калифорнийския софтуерен институт. И все пак когато има мощно изригване от Слънцето, то се усеща даже и в междузвездното пространство. “Когато нашето Слънце има изригване, то изпраща шокова вълна, която доближава “Вояджър ” една година по-късно ”, изяснява Стоун.

 Voyager spacecraft

Космическият уред “Вояджър 1 ”. Credit: NASA

Макар че “Вояджър 1 ” де факто се намира в междузвездното пространство, има към момента един район, който официално се води част от Слънчевата система. Това е облакът на Оорт. Този облак се намира на разстояние от нас  50 000 астрономически единици, покрива 1/4 от дистанцията сред Земята и Алфа Центавър. Съставен е от ледени парчета и далечни комети.

Но ние няма да доживеем момента, в който “Вояджър 1 ” ще доближи до облака на Оорт. Това ще се случи чак след към 300 години, а няма и късмет апаратът да бъде в работоспособно положение до тогава.

Както беше упоменато нагоре, в действителност слънчевата интензивност въздейства върху междузвездното пространство. Учените, работещи с “Вояджър 1 ”, откриват, че към година след демонстрация на интензивност плазмата към галактическия уред става по-плътна.

Нашето Слънце има циклична интензивност, като един цикъл продължава почти 11 години. Сега Слънцето е в максимума на своята интензивност.

Освен “Вояджър 1 ”, през 1977 година е изстрелян и неговият брат-близнак “Вояджър 2 ”. Той също е в работоспособно положение, само че към момента се намира в рамките на Слънчевата система. Очаква се да навлезе в междузвездното пространство до няколко години.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР