На 13 септември 1848 г. Финиъс Гейдж разчиства пътя за

...
На 13 септември 1848 г. Финиъс Гейдж разчиства пътя за
Коментари Харесай

Железен прът пробива мозъка на мъж през 19-и век, но той оцелява СНИМКИ

На 13 септември 1848 година Финиъс Гейдж разчиства пътя за нова железопътна линия в американския щат Върмонт, когато инцидентна детонация трансформира живота му. В резултат на гърмежа главата на строителя е пробита от стоманен кол, който е минал през мозъка и е изхвръкнал. След това, за изненада на мнозина, Гейдж оцелява, но поведението и личността му се трансформират доста.

Този случай направи същинска гражданска война в разбирането за действието на човешкия мозък. Сега учени, ръководени от известния дизайнер на лица на хора, живели в предишното, Сисеро Мораис, проучиха черепа на Гейдж и сътвориха неповторима реорганизация на лицето на мъжа, както е изглеждало незабавно откакто стоманеният кол е пробил главата му, пише Дейли Мейл.

Желязният кол, който пронизва черепа и минава през мозъка на Гейдж, по-късно отлита на разстояние от няколко десетки метра. В същото време, както споделили тогава очевидци на събитието, пръчката е била в кръв и части мозък. В резултат на това по-голямата част от левия насрещен лоб на Гейдж е погубен, само че той живее още 12 години след случая и умира на 36-годишна възраст през 1860 г. 

Гейдж почива от епилепсия, най-вероятно породена от ужасяваща мозъчна контузия. Личността и държанието на Гейдж се трансформират вечно по-късно събитие и това става причина учените да изследват мозъка по-отблизо. Сега откривателите считат, че оцеляването на Гейдж след инсулта поддържа концепцията, че другите елементи на мозъка имат разнообразни функционалности и една част от мозъка може да поеме ръководството от друга, в случай че не успее да действа.
 Финиъс Гейдж  Снимка: Daily Mail
Сега учените, водени от специалиста по графики Сисеро Мораис, са анализирали черепа на Гейдж и са основали реорганизация на лицето му, както е изглеждало, когато е бил ударен в главата с стоманен кол.

Според Мораис, за разлика от други лицеви реконструкции, които е основал на хора от предишното, пресъздаването на външния тип на лицето на Гейдж не е било главната цел. Факт е, че всеки знае по какъв начин е изглеждал след случая, тъй като са непокътнати негови фотоси. Учените желаеха, употребявайки 3D технологии и познания за човешката анатомия, да пресъздадат самия развой на влизане на желязната пръчка в черепа и да покажат по какъв начин наподобява лицето на индивида в този миг.
 Финиъс Гейдж Снимка на Финиъс Гейдж вляво Снимка: Daily Mail
Moраис преди този момент е създавал реконструкции на лица на хора от предишното, които са били деформирани вследствие на трагични събития. Става въпрос да вземем за пример за лицето на войник, умрял през 1361 г. по време на една от най-жестоките борби в средновековна Европа. Но казусът на Гейдж претендирал по-внимателен метод.

Moраис и сътрудниците му основават лицеви реконструкции, като проучват черепа и съпоставят тези данни с анатомията на актуалния човек. Ако приказваме за деформации на черепа, тогава тук се употребяват спомагателни данни.
 Финиъс Гейдж Снимка: Daily Mail
Мораис сподели, че е трябвало да сътвори модел на обособени елементи от черепа на Гейдж, с цел да може по-късно да ги сглоби, с цел да добие визия по какъв начин е изглеждал, когато е бил ударен. След това, въз основа на известни данни от случая, учените основават модел на прекосяването на стоманен кол през главата на Гейдж. Той употребява данни от разнообразни томографски сканирания на човешкия мозък, с цел да получи визия къде е бил развален Гейдж.
 Финиъс Гейдж  Снимка: Daily Mail
След това, въз основа на фотоси на Гейдж, лицето му също е основано, както евентуално би било, когато стоманеният кол е минал през мозъка.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР