На 13 февруари почитаме светец, който преживял истинска лична драма,

...
На 13 февруари почитаме светец, който преживял истинска лична драма,
Коментари Харесай

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски. Преп. Зоя и Фотина

На 13 февруари почитаме светец, който претърпял същинска персонална драма, изплашен от опцията да съгреши с една жена и да изгуби Божията благосклонност. Според църковния календар на БПЦ, на 13 февруари почитаме паметта на Свети Евлогий, архиепископ на Александрия.

Свети Евлогий бил благоверен, извънредно лоялен на вярата в Христа. Живял по времето на император Ираклий през VII век. Църквата отдава респект към живота на Свети Евлогий, поради неговата безкрайна религия.

Вторият светец, който почитаме е преподобният Мартиниан, който е роден в Кесария, Палестина. Когато навършил 18 години, младият Мартиниан се отдръпнал в планината в Кападокия, където прекарал цели 25 години в пост, в бдение, в съзерцаване и молитва, в битка с безчет изкушения. Млада жена пристигнала, с цел да изкушава праведния Мартиниан.

Осъзнавайки, че може да се поддаде на плътта и да съгреши с дамата, аскетът скочил в огъня необут и там стоял, oокатоболката умъртвила всяка сласт. След време Сатаната му изпратил други изкушения, а праведният Мартиниан скочил в морето и доплувал до една канара, с цел да се избави от съблазните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР