На 13 декември – сряда, от 18:00 ч., в Конферентна

...
На 13 декември – сряда, от 18:00 ч., в Конферентна
Коментари Харесай

Българка, живееща в Солун, с премиера

На 13 декември – сряда, от 18:00 ч., в Конферентна зала на НБ „ Иван Вазов “ ще бъде показана книгата на Елена Пеева-Никифоридис „ Откачени съботи “.

За книгата поетът Николай Милчев споделя: „ Такава комбинация от нюанс, обичай, сетивност, енциклопедичност на предишното и услаждане от дълго време не бях изпитвал. Разказите са на ръба на описа, есето, очерка и припомнянето, в случай че има подобен жанр… И не е единствено носталгията, а умеенето да се споделя безхитростно и естествено е най-голямата полезност на книгата “.

Елена Пеева-Никифоридис е по специалност правист. Завършила e юридическия факултет на Карловия университет в Прага, където получава магистърска степен по Международно право. Владеe пет езика. От 30 години живеe в Солун, Гърция.

През 2011 година получава Специалната премия за роман на тематика „ Емигранти “ в състезанието на МФЖ, асоцииран член на ЮНЕСКО, провеждан в Марсилия, Франция. Има две издадени книги: „ Коледно реване “ и „ Книга за Ангел “, (изд. „ Факел “). Под щемпел са сборникът ѝ с новели „ С тил към морето “, както и първата ѝ книга на гръцки език „ Такава е моята Елада “.

Разказът ѝ  „ Улица Отечество “ е включен в новия учебник по български език за чужденци на Нов Български Университет и се учи в часовете по „ Родолюбие “ в българските учебни заведения в чужбина.

През началото на 2020 година в Гърция е издадена „ Антология на балканската прозаичност “. Включени са 71 описа на 68 създатели от 12 балкански страни, сред които са Иван Вазов, Елин Пелин, Емилиян Станев, Елена Пеева, Христо Запрянов и Тодор Тодоров.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР