На 13 април тричленен състав на ВАС отмени формулата за

...
На 13 април тричленен състав на ВАС отмени формулата за
Коментари Харесай

Ако сградната инсталация е над 25% от сметката за парно, някой ви краде. Какво ще се промени?

На 13 април тричленен състав на Върховен административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на сметките за парно и топла вода, а Министерството на енергетиката разгласи, че готви промени в закона, които да защитят потребителите.

Какво се чака да се промени?

Съдът анулира една от формулите в методиката на пресмятане на дължимите суми. Сред причините е и, че методът на разпределение на потреблението е неправдив: позволява се начисляване на сметки, които не са изчислени на база фактически ползване. Съдът напомня, че са нужни транспарантни правила и акуратност при отчитането, с цел да могат клиентите елементарно да контролират какъв брой сила употребяват и какъв брой ще платят за нея.

Ключов е моментът с начисляването на суми за сградна апаратура - за тръбите, минаващи през жилищата. Макар да не се произнася против тази процедура, съдът показва, че " разпределеното самостоятелно ползване ще е по-близо до действителното тогава, когато избраното общо количество топлинна сила, отдадена от сградната апаратура, е оптимално близо до действителното ". Известни от практиката са случаи, в които към 50% от сметката са за сградна апаратура. Отделно, такава се начислява и на тези, които са се отказали да употребяват парно, само че през жилищата им минават тръби на топлофикация.

Колко е възможно да е таксата за сградна апаратура?

Според енергийния специалист Атанас Тасев формулата за пресмятане на сметките е добра и даже служи за знак за крадене на енергие. Ако във фактурата ви таксата за минаващите тръби е над 25 на 100 от сметката, значи някой краде от вас, сподели той в изявление за утринния блок на Българска национална телевизия. При новите системи таксата била към 8%, което е в границите на естественото.

В същото предаване адв. Димитър Деков уточни, че актуалният способ за пресмятане е несправедлив главно във връзка с две групи клиенти: тези, които живеят на по-горните етажи и не употребяват топлинна сила и тогава в техните жилища не идва каквато и да е топлота, само че те би трябвало да заплащат съразмерно част от сградната апаратура. Другите са всички, които не желаят да употребяват топлинна сила. Адвокат Деков напомни, че съществува предписание, че не можеш да плащаш за услуга, която не си изискал. Това значи, че хората, които не желаят да употребяват парно, не трябва да ги караме да заплащат парно, счита юристът. 

Според Атанас Тасев системата е за групово прилагане и тази сила от сградната апаратура е благосъстоятелност на всички.  " Проблемът е, че ние не сме правилни и се опитваме да излезем от система, която е наложена с контракта, който сме подписали ", уточни Атанас Тасев.

Oт министерството на енергетиката към момента не са оповестили съответните си оферти за промени. Решението на 3-членния състав на Върховен административен съд може да се апелира пред 5-членен правосъден състав в 14-дневен период. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР