На 13 април 2021 г. ни напусна проф. Мирослава Кортенска.

...
На 13 април 2021 г. ни напусна проф. Мирослава Кортенска.
Коментари Харесай

Спомен за проф. Мирослава Кортенска



На 13 април 2021 година ни напусна проф. Мирослава Кортенска. Навършва се тъкмо година от нейната кончина.

Мирослава Стефанова Кортенска е българска театрална критичка, културоложка и медийна експертка. Била е учител в катедра „ Кино, телевизия и спектакъл “ в Югозападния университет в Благоевград и откривател на културните процеси на XX век.

За личността на проф. Кортенска споделя в “Нашият ден “ нейната щерка Веселина Господинова , която е и щерка и на огромния български артист Кирил Господинов:

“Майка ми умря на 13 април предходната година по време на пандемията, по тази причина ритуалът по погребението беше доста сложен и единствената свободна дата беше 18 април, датата, на която татко ми си отиде.

Смъртта е част от живота, само че аз имам привилегия пред другите хора, че постоянно, когато ми стане мъчително или желая да бъда по-близо до майка ми, си разтварям нейна книга. Мога да виждам и нейните документални филми, отдадени на създатели от актуалния български спектакъл.

Винаги се допирам до това завещание, то е живо и още диша , тъй като майка ми си отиде в една възраст, която беше дейна и работеше, твореше до края.

Подарих нейния списък на нейните студенти и преподаватели . Сближих се доста с хората, които описаха целия списък на майката ми от университетската библиотека на Югозападния университет в Благоевград.

Направихме един сакрален обред, идвайки те от Благоевград с един огромен бус, да вземат всички книги, настолни на майка ми, върху които тя работеше.  Това бяха Яворов, литературният кръг „ Мисъл “, Любен Гройс, модерни български създатели, нейните неповторими пиперливи мнения. За мен те са едни феи, феите от библиотеката в Благоевград събраха всичко това.

Разделих се с архива на майка ми, само че виждайки по какъв начин се употребява той и къде отиде, взех решение, че се получи се доста добре с това дарението.

Може би слушателите на радиото помнят проф. Кортенска с нейните остри и смели мнения, само че всичко това беше въз основата на голямата осведоменост и готовност, която имаше тя като един разнолик създател, същински интелектуалец.

На вибрацията на високото изкуство се работи, когато си предан и му служиш и твоят живот не може да протече по различен метод. Опитвам се с едно голямо почитание да послужвам на труда, който са създали тези изключителни персони, които са ми родители. Основното нещо, което ми остана като обръщение от тях е – да обичаш, да вярваш и да служиш на фамилията и на приятелите . “

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

Проф. Мирослава Кортенска е родена на 5 ноември 1953 година в София в фамилията на артиста Стефан Кортенски и актрисата Веса Кортенска. Завършва ВИТИЗ в София при проф. Любомир Тенев.

От 1976 до 1991 година работи като драматург в Драматичния спектакъл в Стара Загора и в Държавния язвителен спектакъл. От 1993 до 1996 година е учител и заместник-декан на Магистърски факултет в Нов български университет (НБУ). Ръководител на магистърска стратегия „ Журналистиката като четвърта власт “ на Нов български университет и Американския университет в Благоевград.

През 1997 година е консултант в Комисията по просвета и медии в 38-ото Народно заседание и специалист по написването на Закона за електронни медии. От 2002 до 2005 година е член на Художествения съвет на Българската национална телевизия (БНТ).

От 2008 до 2010 година е член на Художествения съвет на Българското национално радио (БНР), стратегия „ Христо Ботев “. След това от 2009 до 2011 година е създател и водещ на предаването „ Врата към Европа “ по БНР, стратегия „ Христо Ботев “. Предаването получава две награди от Комитета по обучение на Европейската комисия през 2009 и 2010 година

Автор е на голям брой мнения, публикации и разбори по мъчителни въпроси на българския преход в електронните и печатни медии на България.

През 2011 и 2012 година е член на изпълнителния съвет на Фонд „ Научни проучвания “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР