На 124 светлинни години от Земята се намира планета, която

...
На 124 светлинни години от Земята се намира планета, която
Коментари Харесай

Откриха планета, която може да е годна за живот

На 124 светлинни години от Земята се намира планета, която може да бъде изцяло годна за живот. Миналата година в атмосферата й бяха открити водни пари, само че тогава експертите не съумяха да дефинират задоволително тъкмо дали планетата е пригодена за живот, или не.

Екзопланетата K2-18b, сходно на Земята, се върти към звезда в средата на системата. Именно по тази причина температурата на нея е такава, че водните пари не изчезват и не замръзват.

Освен това K2-18b има скалиста повърхнина, което я прави подобаваща за живот. Откритата екзопланета наподобява повече на дребен Нептун.

Специалист от Университета в Кеймбридж показва, че до този миг учените са разкрили задоволително доста разнообразни екзопланети, само че местоположението им в обитаемата зона не ги прави годни за живот. Тя би трябвало да дава отговор и на някои други критерии. За по-точен резултат би трябвало да бъде открито дали и под атмосферата има вода в течно положение.

В бъдеще учените считат да употребяват по-мощни телескопи, които да им оказват помощ да схванат повече за планетата и дали е годна за живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР