На 12 юли в Триест се проведе среща на върха

...
На 12 юли в Триест се проведе среща на върха
Коментари Харесай

На какво се съгласиха страните от Западните Балкани на срещата в Триест?

На 12 юли в Триест се организира среща на върха сред 6 страни от Западните Балкани и 6 страни-членки на Европейския съюз. Присъстваха и представители на високо равнище на Европейски Съюз.

Кои страни от Западните Балкани участваха?

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия бяха показани от своите министър-председатели и министри на външните работи, стопанската система и превоза.

Кой различен участва?

Участваха също трима члена на Европейската комисия – Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан, и комисарят по превоз Виолета Булц. Присъстваха още представители на 6 страни-членки на Европейски Съюз: Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения.

В какво се състоеше срещата?

На срещата страните единомислещо утвърдиха Многогодишен проект за деяние за Регионална икономическа зона в Западните Балкани. 5 от 6-те страни също така подписаха Договор за транпспортна общественост, който цели консолидираното на транспортните връзки в района. Страните се съгласиха и на няколко нови капиталови плана. Срещата е част от така наречен " Берлински развой " сред страните от Западните Балкани и Европейски Съюз.

Какво цели Регионалната икономическа зона?

Според официално съобщение на Европейската комисия, бъдещата Регионална икономическа зона цели да отстрани бариерите пред придвижването на артикули, услуги, вложения и служащи в Западните Балкани. Така ще се сътвори по-голям пазар с към 20 милиона консуматори, което ще направи Западните Балкани по-привлекателни за компании и вложители, и също така ще улесни комерсиалните връзки с Европейски Съюз.

Ще бъде ли тази зона сурогат на участието в Европейски Съюз?

Отново съгласно Европейската комисия, районната икономическа зона по никакъв метод не е сурогат на участието в Европейски Съюз. Напротив, задълбочаването на икономическата интеграция въз основата на разпоредбите и правилата на Европейски Съюз както в района, по този начин и със страните членки, съставлява значима стъпка в подготовката на страните за присъединение към съюза.

Как тя ще влезе в действие?

След като страните утвърдиха многогодишния проект за деяние, следва осъществяването на неговите стъпки. Те са в 4 посоки – търговия, вложения, подвижност и дигитален пазар. Очаква се изпълняването на стъпките да отнеме на страните няколко години.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4540)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР