На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника.  На

...
На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника.  На
Коментари Харесай

На 12 юли имен ден имат Вероника и Вера

На 12 юли Православната черква уважава паметта на Света Вероника.

 

 

На латински името Вероника звучи като Береника или Беренике.

В деня на тази свята жена, имен ден честват Вероника, Вероник, Вера, Верка.

Заради запечатания облик на Иисус Христос, одобряват Света Вероника за настойник на фотографията и фотографите. Благодарение на фотографията, ние добиваме нагледна визия за хора, събития и заобикалящата ни среда. Особено забавни са старите фотографии, които разкриват пред нас един чужд, само че доста забавен свят.

На 12 юли почитаме паметта на още двама смели християни - Свети Прокъл и Свети Иларий. Свети Прокъл бил наказан на гибел, тъй като отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била гибел, посредством пробождане с лък и стрела. Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник почнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата. През това време бойците обсипали тялото на праведния Свети Прокъл с голям брой стрели. Той агонизирал и най-после умрял в страшни безчовечен страдания. Добри християни прибрали и погребали неговото тяло. След 3 дни на гибел бил наказан и младият Свети Иларий. Той бил посечен с меч. Неговото тяло също било заровено покрай това на неговия чичо Свети Прокъл.

На 12 юли почитаме и паметта на новоканонизирания духовник Свети Паисий Светогорец. Той придобил пророческа заложба още до момента в който бил жив като духовник на Света гора, Атон. След 40-дневен непоколебим пост, Пресвета Богородица се явила на монаха и му оставила самун и грозде. Когато монасите го намерили, той бил на ръба на силите си, само че в очите му имало щастлив пламък. Игуменът на манастира опитал хляба и гроздето. Той бил безапелационен, че на Земята такива божествени усети не съществуват. Свети Паисий Светогорец продължава да оказва помощ на вярващите от Рая.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР