На 12-то място по ръст на БВПГлад за 500 хиляди

...
На 12-то място по ръст на БВПГлад за 500 хиляди
Коментари Харесай

Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години

На 12-то място по растеж на Брутният вътрешен продукт


Глад за 500 хиляди експерти у нас в идващите пет години ще има, в случай че стопанската система на страната ни продължава да пораства с умерени темпове, като сега. За това предизвести Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Икономиката на България пораства, само че сме едвам на 12-то място по растеж на Брутният вътрешен продукт за първото полугодие на 2018 година, а стопанските системи на съвсем всички страни от Централна и Източна Европа порастват по-бързо от нашата. “Ако желаеме да ги настигнем, би трябвало да имаме догонващ напредък, а сега имаме изоставащ ”, сподели той.

Бизнесът регистрира като основен задържащ фактор за растежа на стопанската система неналичието на човешки запаси, а измежду дефицитните фрагменти се откроява липса на инженери и техници, медицински сестри, учители, водачи, и фрагменти в туризма и селското стопанство.

“Чуждестранните вложения в дялов капитал не порастват, а понижават – от ден на ден напущат страната, в сравнение с идват. Местните вложения също понижават. Очевидно опциите за напредък са доста по-големи от осъществените сега ”, сподели Велев в изявление за БНР.

Темпът на инфлацията е обезпокоително висок, означи ръководителят на АИКБ. Той добави, че съгласно някои наблюдаващи “тя е привнесена извън, не зависи от нас ”. По думите му малка инфлация е здравословна, само че към този момент сме минали тази граница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР