На 12 нарастнаха жертвите сред цивилното население, вследствие на ракетно

...
На 12 нарастнаха жертвите сред цивилното население, вследствие на ракетно
Коментари Харесай

След руска ракетна атака: 12 цивилни жертви в Днепър, сред тях 15-годишно момиче

На 12 нарастнаха жертвите измежду цивилното население, в резултат на ракетно попадение в жилищна постройка в град Днепър, оповестява държавната украинска организация УНИАН. Първоначално се знаеше, че убитите са 9.

Оказа се обаче, че ракетата е била свалена от украинско Противовъздушна отбрана, след което пада над входа на постройката и се взривява. Това удостовери късно вечерта съветникът на президента Зеленски - Алексей Арестович в телевизионно изявление при водещия Марк Фейгин, оповестява изданието " Политика ". 

" Свалили са я /б.р. - ракетата/, тя паднала над входа. Взривила се е, когато е паднала ", сподели Арестович. По-рано от командването на Военновъздушните сили на Украйна обявиха, че жилищната постройка е атакувана от авиационна ракета Х-22, без да оповестяват, че тя е прихваната от Противовъздушна отбрана, прецизира украинската медия.

" Има 64 ранени, от които 59 са приети в болница, останалите са на домашно лекуване. Руската ракета донесе тъга на десетки днепровски фамилии. Времето за отплата идва ", заяви ръководителят на регионалната военна администрация в града Валентин Резниченко, представен от организацията.

Първоначално данните бяха за петима починали и за най-малко на половина по-малък брой ранени.

През целия ден Украйна е била под ракетна офанзива, като са изстреляни 38 ракети, някои от които са уцелили девететажна жилищна постройка в Днепър, в която живеят 1700 души, твърди украинската страна.

Изпод отломките на постройката спасителите извадиха 37 души, които са се намирали там сега на офанзивата, а измежду тях са били и 6 деца.

Съобщено беше за нанесени вреди на гражданската инфраструктура, в това число енергийни обекти.

В няколко региона имаше информация за спирания на електричеството.

Украинските военновъздушни сили предизвестиха по-рано денем за вероятни нови набези.

Това бяха първите обилни удари от началото на новата година.

Министърът на защитата на Украйна Алексий Резников пък се закани, че всички отговорни за удара по Днепър ще бъдат осъдени и изразът " единствено изпълнявах заповед " няма да ги избави.

Момиче по знамение оцеля, с помощта на ваната във към този момент изчезналия апартамент. То безусловно виси посред надвисналите парчета от жилището, и чака спасителите да го смъкват, тъй като няма накъде да мръдне, демонстрират фрагментите на УНИАН.

Момичето е било избавено и свалено долу след това. Кметът на града Филатов заяви, че в панелната постройка няма ток и вода, а ще се наложи може би част от нея да бъде демонтирана. 

През целия ден беше оповестена въздушна паника в Украйна и бяха задействани системите за противовъздушна защита, откакто в събота Русия доста ускори обстрела, нанасяйки нови въздушни удари по редица градове за първи път от съвсем две седмици, предадоха по-рано в събота ДПА и Асошиейтед прес.

Сред обстрелваните райони бяха още Одеса, Харков, Лвов и столицата Киев, заяви Българска телеграфна агенция.

Взривове раздрусаха и Киев. Кметът на столицата Виталий Кличко сподели сутринта, че ракетни парчета са паднали в града и че е изгасен пожар в необитаема постройка.

 

Междувременно в Молдова откриха парчета от ракета след следващата офанзива над Украйна , съобщи Ройтерс, като се базира на Министерството на вътрешните работи в страната.

" След солидните съветски бомбардировки над Украйна полицейски патрул откри остатъци от ракета, паднали при въздушна офанзива, осъществена от Русия против Украйна ", се споделя в известие на ведомството. Към момента няма коментар от съветска страна.

Подобни произшествия са се случвали и преди в Молдова. През декември полицията откри парчета от ракета, също в северната част на Молдова край границата ѝ с Украйна.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР