На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна

...
На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна
Коментари Харесай

На 12 март отваря врати Пролетен салон на изкуствата във Варна

На 12 март отваря порти обичайна самодейност на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година слага начало на сезона на фестивалните събития в морската столица.

Официалното разкриване на тазгодишния салон е галерия от дърворезби на възпитаници от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване " Николай Хайтов “. Тази година гимназията отбелязва своята 100-годишнина. Паната илюстрират истории от сборника " Диви разкази “ на патрона на учебното заведение. Експозицията отбелязва и 105-годишнината от рождението на Хайтов и може да бъде забелязана от 12 до 18 март в Арт салона на Радио Варна.

Творчеството на огромния публицист е в основата и на друго събитие от афиша на фестивала - моноспектакълът на артиста Илиян Марков " Дърво без корен “. Той ще бъде подложен на 20 март, от 18:00 ч. в Градската художествена изложба.

На 25 март в Обсерваторията на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ ще бъде подредена галерия фотографии на Мариела Русева, а от 18:00 ч. на същата дата Сдружението на писателите – Варна показва новата книга на доктор Веска Дучева -  " Продавачът на илюзии. Криминални летописи “. Събитието ще бъде придружено от представянето на музикалния албум " Свещ “ на барда Красимир Йорданов.

Акустичен рок-концерт на екс-вокалиста на Д2 Дидо с групата му " DeStoned “ на 28 март е идващото събитие в афиша, което ще се организира в Концертното студио на Радио Варна от 18:30 ч.

На 5 април в Градската художествена изложба от 18:00 ч. продължава музикалната фиеста с концерт с авторски композиции на " Стайков акустик квартет “. Музиката на квартета е в жанр " worldmusic “, с детайли от арабския и балканския фолклор.

На същото място от 17:00 ч. на 10 април ще бъде открита галерия офорти на възпитаници от художествените паралелки на НУИ " Добри Христов “ на тематика " Майстора през нашите очи “.

Отново в Градската художествена изложба, от 18:00 ч. на 12 април ни чака камерен концерт на Красимира Желязкова – цигулка и Стефан Бояджиев – пиано, с разнообразна стратегия: Цезар Франк, Пабло Сарасате, Фриц Крайслер, Сергей Рахманинов, Панчо Владигеров.

На 14 април в Методистката черква от 18:00 ч. е юбилейният концерт на камерния разбъркан хор " Морски лъх “ с диригент Илия Иванов по случай 30-годишнината на състава. Хорът ще показа италианския си репертоар, който включва както класика, по този начин и италиански поп песни, аранжирани с типичен оркестров декор.

Финалът на тазгодишния Пролетен салон на изкуствата е на 17 април в Градската художествена изложба от 18:00 ч. с долби стерео концерт електронна музика. Варненци ще чуят за първи път новия албум на Мирослав Гочев. Освен авторски композиции ще бъдат изпълнени и пиеси на Жан-Мишел Жар, Вангелис, Шилер, " Енигма “. В концерта ще вземат участие Станислав Стоянов (перкусии) и Дамян Димов (кавал).

Входът за всички прояви в Пролетния салон на изкуствата 2024 е свободен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР