На 12 март 2020 г. БСК стартира анкетно допитване до

...
На 12 март 2020 г. БСК стартира анкетно допитване до
Коментари Харесай

Бизнесът е песимист и раздвоен за мерките на властта

На 12 март 2020 година БСК започва анкетно допитване до компаниите в страната, с цел да подкрепи разбора на ситуацията, който ще даде опция за набелязване на ограничения, на база справедлива информация. За извънредно малко време, единствено в първия един час от стартирането на анкетата, в нея се включиха над 200 компании. До момента далите отговор са 633 компании от всички райони на страната (най-много от Североизточен регион) и от съвсем всички стопански браншове (най-много в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството).

Представяме междинни резултати при извадка 610 отговора.




Бизнесът е разграничен по повод оценката на подхванатите досега ограничения . Преобладават (36%) оценките, че ограниченията са закъснели, незадоволителни и несъответстващи, а всеки четвърти (24%) е на противоположния полюс и счита, че са налице прекомерно високи рестрикции, които не дават отговор на обективната конюнктура. Почти толкоз (22%) са и далите отговор, че ограниченията са съответни на ситуацията.


2. Най-голям проблем е загубата на клиенти , а отсъствието на служащи се обрисува като най-малкото затруднение пред естественото действие на бизнеса.



3. Бизнесът е черноглед! Според 62% от участниците в анкетата, пикът на рецесията следва и се чака задълбочаване на проблемите. 18% чакат стабилизиране до 2-3 месеца, а съгласно 15% това ще стане в границите на 1 месец.

4. Липсва превантивно обмисляне! За страдание, 67% от интервюираните признават, че работят съгласно ситуацията и нямат антикризисен проект, който да следват. Други 21% са изготвили по неотложност проект с оглед настоящата конюнктура, а едвам 7,5% имат проект за деяние в сходни обстановки, направен преди рецесията с ковид.



5. Липсва надеждна правна отбрана! Силно притеснително е, че голямата част от компаниите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е по никакъв начин дребен и процентът на тези, които въобще не знаят за тази правна опция да се защитят при положение на рецесия като актуалната. По-малко от една-пета от бизнеса е планувал в договорите си клаузи за форсмажор.



6. Поставихме отворен въпрос за остойностяването на вредите , доколкото е допустимо („ Ако отчитате загуби, молим по опция да ги остойностите, в лева.). Тъй като въпросът беше отворен, получихме разнородни отговори, които могат да бъдат систематизирани по следния метод.
За далите отговор в проценти: Средната загуба на обороти е 52% За далите отговор в твърда сума: Средната загуба е 51 000 лева За далите отговор по различен метод (средно дневно, седмица или месец) междинните загуби са, както следва: 1716 лева./ден 8 581 лева./седмица 34 325 лева./месец
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР