На 12 март 2015 г. на 66-годишна възраст след продължителна

...
На 12 март 2015 г. на 66-годишна възраст след продължителна
Коментари Харесай

10 от най-запомнящите се цитати от Тери Пратчет

На 12 март 2015 година на 66-годишна възраст след продължителна борба с заболяването на Алцхаймер умря световноизвестният британски публицист Тери Пратчет. Пратчет е умрял в дома си, заобиколен от фамилията си и от котката, която е спяла на леглото му, оповестяват неговите издатели.

Сър Тери Пратчет е британски публицист и най-продаваният създател във Англия за 90-те години на предишния век. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. Сред другите му романи са „ Килимените хора “, „ Тъмната страна на Слънцето “, „ Страта “, „ Автентичната котка “, „ Добри поличби “, „ Нация “.

Роден е в селото Форти Грийн, което в този момент е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 година учи във висше техническо учебно заведение в Уайкъмб. Неговият първи роман „ The Hades Business “ е оповестен в учебното списание през 1961 година, а през 1963 година в професионално издание.

След това напуща учебно заведение и се заема с публицистика. Неговият първи разказ „ Килимените хора “ е оповестен през 1971 година. Първата книга от поредицата „ Светът на Диска “ – „ Цветът на магията “, излиза през 1983 година. Оттогава издава приблизително по две книги на година.

 10 от най-запомнящите се цитати от Тери Пратчет

На 11 декември 2007 година той обществено разгласи, че страда от ранен етап на заболяването на Алцхаймер. По-късно прави съществено подаяние на Тръста за проучване на заболяването и снима предаване за Би Би Си, проследяващо опита му с заболяването.

До декември 2007 година Пратчет е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Той е вторият най-четен създател във Англия и седмият най-четен неамерикански създател в Съединени американски щати.

Романът му „ Пирамиди “ е отличен с английската премия за фентъзи. През 2001 година печели медала „ Карнеги “ за романа си „ Изумителният Морис и неговите образовани гризачи “.

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 година и рицар-бакалавър от 2009 година поради приносът му към литературата. Ето и 10 от най-запомнящите се цитати от негови творби.

 10 от най-запомнящите се цитати от Тери Пратчет

1. „ Нека по-добре да кажем, че в случай че цялостният и безспорен безпорядък е светкавицата, той е просто този, който ще застане посред бурята горе на хълма, облечен в мокра медна ризница, и ще се развика, че всички богове са копелета. ”
Из „ Цветът на магията “

2. „ Слънцето изгряваше постепенно, като че ли се чудеше дали си заслужава труда. ”
Из „ Фантастична светлина “

3. „ Нещата, които се пробват да наподобяват на други неща, неведнъж наподобяват на нещата повече от самите неща. ”
Из „ Посестрими в занаята “

4. „ Ключът към разбирането на всички религии е, че визията на боговете за положително развлечение е „ Не се сърди, дребосъче “ с криви зарчета. ”
Из „ Посестрими в занаята “

5. „ - АМИ ДА. НЕ БИВА ДА СИ ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО! — Смърт донагласи седлото, след това тикна златния си животомер под гърбавия нос на Албърт. — ВИЖ! ИМАМ ВРЕМЕ! НАЙ-ПОСЛЕ ИМАМ ВРЕМЕ!
Албърт се отдръпна изплашен.
— И щом към този момент го имате, какво ще го вършиме?
Смърт яхна коня.
— ЩЕ Гражданско отделение ПРОПИЛЕЯ. ”
Из „ Жътварят “

6. „ Костенурката е животно, притежаващо скорост, задоволителна му, с цел да хване марулята. ”
Из „ Малки богове “

7. „ Много е значимо. Неопитните пътешественици може и да си фантазират, че стонът „ Ааах! “ е повсеместен. Само че в Битробай значи: „ Изключително наслаждение! “, в Хоуондаленд, съгласно подтекста: „ Бих желал да ти отхапя стъпалото “, „ Твоята жена е огромен хипопотам “ или „ Пурпурната котка безмълвно ви поздравява “. Едно племе се е прочуло с безсмислената си свирепост, тъй като за представителите му воплите на пленниците звучат по този начин: „ По-бързо! Настоявам за още врящо олио в казана! “
Из „ Интересни времена ”

 10 от най-запомнящите се цитати от Тери Пратчет

8. „ Коефициентът на просветеност на ядосаната навалица е еднакъв на коефициянта на просветеност на най-тъпия от гъмжилото разграничен на броя на участниците. ”
Из „ Маскарад ”

9. „ Колкото и надалеч да избягашe, човек постоянно се настигаше. ”
Из „ Дядо Прас ”

10. „ Хаосът се намира в обилие таман там, където някой се пробва да вкара ред. И хаосът постоянно надмогва реда, тъй като е по-способен уредник. ”
Из „ Последният континент ”

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР