На 12 Българската православна църква отбелязва деня на света мъченица

...
На 12 Българската православна църква отбелязва деня на света мъченица
Коментари Харесай

На 12 януари почитаме св. мъченица Татяна. С нея са свързани много чудеса

На 12 Българската православна черква отбелязва деня на света мъченица Татяна.

Света мъченица Татяна е родена в Рим в фамилията на благороден жрец, който скрито изповядвал християнската религия и възпитал щерка си в същинско страхопочитание и честност към християнската религия.

Света Татяна не желала да се омъжва, само че решила да се посвети на службата на църквата. Тя била направена дякониса в една от римските църкви и посветила всичките си сили на осъществяването на църковните отговорности.

Света мъченица Татяна потърпевша по време на гоненията против християните при младия император Александър Север (222-235). Тя била хваната и доведена в храма на Аполон, където била принудена да принесе жертва на езически кумир.

Отказвайки, света Татяна била подложена на жестоки изтезания, само че твърдостта на нейната религия и самообладание били непоклатими. В разгара на тъгите тя единствено се молела Бог да просвети нейните мъчители. И Господ чул молитвата на праведницата.

По нейна молитва статуите на езическиte богове били унищожени три пъти.

Когато я довели в храма на Аполон, с цел да я принудят да принесе жертва на идола, светицата се помолила – и внезапно станало земетресение, идолът бил разрушен на части, а част от храма рухнала и смазала жреците и доста езичници. Демонът, който живеел в идола, избягал с зов от това място, до момента в който всички видели сянка да се носи във въздуха.

Тогава те почнали да бият светата дева, извадили очите й, само че тя търпяла всичко самоуверено, молейки се за мъчителите си Господ да им отвори духовните очи. И Господ чул молитвата на прведницата. На палачите било разкрито, че четири ангела заобиколили светицата и отклонили ударите от нея, и те чули Глас от небето, насочен към светата мъченица. Всички те, осем души, повярвали в Христа и паднали в нозете на света Татяна, молейки ги да им простят прегрешението им против нея.

Мъките, на които била подложена света Татяна, или не й навредили, или през нощта следите им изчезнали безследно, или самите мъчители потърпевши от удари, нанасяни от невидима ръка.

Гладен лъв, пуснат на арената на цирка, почнал да се умилква към нея и добродушно да й ближе краката, без да й аргументи ни минимум зло.

Искали да приберат лъва назад в клетката и тогава той раздрал един от мъчителите на части. Татяна била хвърлена в огъня, само че огънят не навредил на мъченицата.

Езичниците, мислейки я за вълшебница, отрязали косата й, с цел да я лишат от магическа мощ, и я затворили в храма на Зевс. Но силата на Бог не можела да бъде отнета. На третия ден пристигнали жреците, заобиколени от навалица, готвещи се да принесат жертви. След като отвориха храли, те видяха хвърлен в пръстта кумир и света мъченица Татяна, която радостно призовавала Името на Господ Иисус Христос.

Знаменията на силата и истината на Господа, разкрити в мъченическата гибел на света Татяна, довели мнозина до вярата в Христос. И тогава изплашените гонители осъдили мъченицата на гибел с меч. Заедно с нея бил екзекутиран и татко й, който й разкрил истините на Христовата религия.

Света Татяна се счита за настойничка на студентите.

Имен ден честват дамите с имената Таня, Татяна и Траяна.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР