На 12 април 2023 г. на официалния сайт на Тракийски

...
На 12 април 2023 г. на официалния сайт на Тракийски
Коментари Харесай

Скандално! Ректорът на Тракийския университет си прекрати предсрочно мандата, за да си нагласи нов 4-годишен

На 12 април 2023 година на формалния уебсайт на Тракийски университет - Стара Загора изненадващо се появи покана, с която на 15 май 2023 година (понеделник) от 10.00 часа в Аудитория №1 на Медицински факултет се привиква съвещание на Общото заседание на Тракийски университет при дневен ред за предварително преустановяване на мандата на ректора – проф. доктор Добри Ярков и за нов избор на ректор на висшето учебно заведение.

Може би за необятната общност нямаше да бъде изненада, в случай че на това общо заседание се бяха подготвили и внесли стратегии за ръководство на повече претенденти за влиятелния и авторитетен пост, само че единствена поръчка да бъде определен за ректор за нов 4-годишен мандат, беше направена от самия ректор, чийто мандат беше предварително преустановен и то, по негова самодейност, научи " Фокус " .  

Тъй като мандатът не е изминал и не са налице аргументите за предварителното му преустановяване – гибел, плагиатство, навършване на 65-годишна възраст, се слага разумният въпрос каква е действителната причина, стояща зад предварителното преустановяване?

Припомняме, че досегашният ректор на Тракийския университет – проф. доктор Добри Ярков беше определен на 27.11.2019 година с четири годишен мандат, който изтича на 27 ноември 2023 година

Проф. Ярков е роден на 2 юни 1960 година, магистър е по ветеринарна медицина, лекар е по научната компетентност " Генетика “, доцент е по генетика и отглеждане на домашни животни. Дълги години той е част от университетското ръководство, като е бил асистент ректор на висшето образователно заведение в интервала от 2008 до 2015 година

Въпреки, че мандатът на ректора и общото заседание на университета изтича на 27.11.2023 година, събранието е извършено на оповестената дата - 15 май 2023 година, като на него е взето решение да бъде предварително преустановен мандатът на проф. Ярков и незабавно по-късно той още веднъж е определен от общото заседание за ректор с нов 4-годишен мандат. Решенията на събранието към момента не са публично оповестени.

След осъществяване на събранието става ясна и повода за неговото осъществяване няколко месеца преди приключване на неговия мандат. Общото заседание е изтеглено, с цел да може досегашният ръководещ да се кандидатира още веднъж за заемане на авторитетния пост – защото на 02.06.2023 година той навършва 63 години. Навършването на тази възраст след няколко седмици към този момент ще бъде спънка за проф. Ярков да ръководи университета с нов 4-годишен мандат. Причина за това е Законът за висшето обучение, според който на управителна служба не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не разрешава да изпълнят най-малко половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст.

Дългогодишни адвокати от отрасловото държавно ведомство споделят, че това не е единственият принцип, подценен от ръководещите, с цел да продължат да ръководят. Мандатността, споделят те, е главен принцип на конституирането и действието на органите на обществената власт, което е съобразено с демокрацията и правовата страна. Понятието “мандат " е открит интервал от време, в който избран орган на власт реализира пълномощия, планувани в закон или различен нормативен акт. Според тях предварителното преустановяване на мандат, може да се извърши само на основанията, планувани в закона.

Университетски преподаватели обръщат внимание и на други законови текстове, които са нарушени при организацията и осъществяване на събранието. В началото на мандата си ректорът показва мандатна стратегия и написана политика за развиване на университета, която се приема от Академичния съвет на висшето учебно заведение, а в края на мандата показва на Общото заседание доклад за целия интервал на ръководство. Тук се намесва и министъра на образованието и науката, който би трябвало да утвърди политика за развиването на всяко държавно висше учебно заведение. Разписаната политика за развиване би трябвало да включва стратегически цели, задания, както и целеви стойности и индикатори за осъществяването им. При състояние, че мандатът не е завършил, споделят осведомени,  не биха могли да бъдат изпълнени законовите условия за показване на доклад за целия интервал на ръководство, според признатата мандатна стратегия. Ако министърът не е приел нова политика за развиване на висшето учебно заведение няма да е налице база за правене на нова мандатна стратегия от кандидатите за ректор на Тракийския университет.

От Министерството на образованието и науката като надзорен орган на висшите учебни заведения е потърсено публично мнение, с отговор на съответни въпроси и искане за осъществяването на инспекция по случая.

Дали всички виждаме анормалното в държанието на управлението на един университет? От какви персони се построява академичната ни общественост, от която би следвало да взимаме образец? Това са въпроси, които е разумно да вълнуват всеки жител или студент, само че тъкмо в този момент медията ни се вълнува повече от въпроса: Какви ограничения ще вземе страната и в частност – министърът на образованието и науката, за запазване на законността и правилата на правовата страна?

Темата е значима и се следи с интерес от ректори на други висши учебни заведения, които в границите на настоящия си мандат също навършват годините - спънка да се кандидатират още веднъж за ректори. Тактическият маньовър в Тракийския университет би трябвало да приключи с един или различен резултат в Министерство на образованието и науката, само че в случай че успее, ще се наложи като казус и доста ректори ще се възползват от предварителното преустановяване на мандати и осъществяване на нови избори в подобаващия момент… с цел да могат да ръководят по-дълго.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР