На 11 март театралният режисьор и педагог проф. Здравко Митков

...
На 11 март театралният режисьор и педагог проф. Здравко Митков
Коментари Харесай

НАТФИЗ чества 70-годишнината на проф. Здравко Митков

На 11 март театралният режисьор и възпитател проф. Здравко Митков навършва 70 години. Преподаватели, ученици, студенти, сътрудници и другари ще се съберат в НАТФИЗ, с цел да отпразнуват юбилейната годишнина със спектакъла " Адската машина " от Жан Кокто, оповестяват от театралната академия.

Обичам спектакъл, който е ослепителен в професионално отношение и храни както страстите, по този начин и мозъка. Обичам представления, които по този начин те гълтам, че забравяш персоналните имена на актьорите ", споделя проф. Здравко Митков за " Академика " (2022).

Здравко Митков приключва театрална постановка в класа на проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ през 1978 година Година по-късно дебютира с " Щастливеца иде " от Руси Божанов в държавна такса - Пазарджик. През годините слага на сцените в Пазарджик, Перник, Младежки спектакъл, Народен спектакъл, Сатиричен спектакъл, спектакъл " София " и други, а също в Македония и Съединени американски щати.

Създава над 100 театрални и оперни постановки, измежду които " Ромео и Жулиета " от Уилям Шекспир, " Рейс " от Станислав Стратиев, " Двуглавият орел " и " Адската машина " от Жан Кокто, " Животът, въпреки и къс " и " Сауна " от Стратиев/Каринти, " Антихрист - суперзвезда " от Миклош Хубай, " О, щастливи дни " от Самюъл Бекет, " В самотата на памуковите полета " от Б. М. Колтес, " Йонадав " от Питър Шафър, " Празни стаи " от Станислав Стратиев, " Ключът " от Джуничиро Танидзаки и други

" Дори и най-примитивната аудитория в никакъв случай не се съпротивлява, когато й се сервира висок артистичен резултат. Тя някак си по вътрешен глас го схваща, дори когато не е на интелектуалното равнище на драматургията. Докато евтините заглавия, които се родеят с чалгата - да, те могат да взривят салона със смях и френетични аплодисменти, само че не значи, че подобен е усетът на хората ", споделя проф. Здравко Митков за " Труд " (2017).

Педагогическата кариера на проф. Митков в НАТФИЗ стартира през 1985 година като помощник по актьорство и постановка на проф. Н. Люцканов, а по-късно доцент (1996-1999) и професор (от 1999 до момента). Зам.-ректор е на НАТФИЗ (1997-2000) и ректор (2000-2003).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР