На 11 април 2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. ще

...
На 11 април 2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. ще
Коментари Харесай

Спелеологът Алексей Жалов представя книгата си „Половин век под земята“ в Русе

На 11 април 2024 година (четвъртък) от 18:00 ч. ще бъде показана книгата „ Половин век подземен “ на Алексей Жалов. Събитието ще се състои в залата за краткотрайни изложения на Екомузей с аквариум.

„ Половин век подземен “ е занимателен роман за пътя на създателя от пещерняк-любител до експерт със значителен принос към българската спелеология. Тези страници са изпълнени с паметни открития, рискови прониквания и неуморни проучвания на впечатляващи пещери по цялото земно кълбо. Историята вплита в себе си разкази за емблематични събития като опита за престой подземен в продължение на 62 дни и спускането в световноизвестните пещерни кладенци Епос и Проватина в Гърция. Изпълнени с страсти са разказите за изследването на редица пещерни региони и пещери в България, Албания, Гърция, Виетнам, Иран, Куба, Китай, Косово.

На фона на споделените подземни истории изпъкват имената на доста познати и непознати фигури, които по един или различен метод са оставили светла следа в историята на пещерното дело и спелеологията в България. Смелите завършения на тези подземни Колумбовци смайват, въодушевяват и разкриват хубостта на един мистериозен и трогателен свят.

Алексей Жалов е роден през 1953 година в София. Възпитаник е на Националната спортна академия „ Васил Левски “. Работи 34 години в Българската федерация по пещерно дело (спелеология) – множеството от тях като заместник-председател. Отделно членува в пещерни клубове „ Алеко “ и „ Хеликтит “, София. Придобил е многочислени спелеоложки специализации у нас и в чужбина, и се изявява като бележит и мечтан учител, уредник и откривател. Участвал и управлявал е голям брой национални и клубни експедиции у нас и на 3 континента, където е изследвал над 1000 пещери. Автор е на 9 книги и на над 400 известни и научни публикации на тематика „ спелеология “ у нас и в чужбина. Инициира основаването и управлява дълги години Балканския спелеоложки съюз. Член-основател е на Българското пещерно сдружение. Заемал е и виновна позиция в Европейската федерация по спелеология.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР