На 11.09.2019 г.бе даден официалният старт на проект BG05M9OP001-1.051-001 „Подобряване

...
На 11.09.2019 г.бе даден официалният старт на проект BG05M9OP001-1.051-001 „Подобряване
Коментари Харесай

Асоциация на индустриалния капитал в България в нова битка със сивата икономика и недекларирания труд


На 11.09.2019 г.бе даден формалният старт на план BG05M9OP001-1.051-001 „ Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност “. Неговатацел е да развие и добави дългогодишните старания на АИКБ в битката със сивия бранш, чрез създаване и пилотно използване на политики за ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност и сивата стопанска система, както и посредством създаването на новаторски подходи и ограничения, които да се ползват на национално и локално ниво, заяви пресцентърът на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Председателят на АИКБ Васил Велев подписа от името на асоциацията контракт с ръководителя на Управляващ орган на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ госпожа Зорница Русинова за осъществяването на плана по процедура посредством асортимент на планове BG05M9OP001-051 „ Съвместни действия на обществените сътрудници “, съфинансирана от Европейския обществен фонд. Борбата с недекларирания труд и неофициалната стопанска система са измежду целите на Оперативна програма РЧР, само че също по този начин са и част от рекомендациите на Европейската комисия, отправяни към България в границите на Европейския учебен срок.

С осъществяването на плана АИКБ ще продължи своята повече от 20-годишна работа по ограничение на сивите практики, с цел да се подсигурява ефикасна конкурентна среда и да се преодолеят изкривяванията на пазара на труда. Одобрените по програмата средства ще послужат за финансиране на особено ориентирани проучвания и разбори на проявленията на сивата стопанска система при новите форми на претовареност. На тази основа ще се изготвят пилотни принадлежности и ще се усили броя на обхванатите заети в предприятията с въведени нови системи, практики и принадлежности за развиване на човешките запаси и възстановяване организацията и изискванията на труд.

Проектът съставлява взаимни дейности сред обществените сътрудници. Основен сътрудник на АИКБ ще бъде КНСБ, а асоциирани сътрудници - МТСП, ГИТ, АЗ, БСК, БТПП и КРИБ. Широкото партньорство цели да реализира по-добра акомодация на предприятията и работещите в тях, предварителна защита и намаляване на следствията от икономическото преструктуриране, изключително във връзка с новите форми на претовареност и възстановяване положението на работещите и на средата в предприятията.

За постигането на заложените резултати АИКБ е планувала осъществяването на три съществени действия:

1. Провеждане на изследвания; създаване на методика за ограничение и предварителна защита на неофициалната стопанска система и набор от новаторски принадлежности и подходи за използване в практиката на авансово тествани, апробирани и прецизирани модели за битка с недекларираната претовареност.

2. Конструиране на електронна платформа към НЦ „ Икономика на ярко “ за всеобщо въвеждане на създадени новаторските принадлежности, модели и механизми за битка с недекларираната претовареност и за създаване на под-индекс за нейното премерване, който да стане част от утвърдилия се към този момент Композитен показател, чиято стойност за светлостта на българската стопанска система се афишира годишно по време на премиите „ Икономика на ярко “.

3. Разработване на стратегии за образование, осведомителни материали и указания за консултиране и методически материали за битка с недекларираната претовареност и за надграждане на активността на НЦ „ Икономика на ярко “.

Основните резултати, предстоящи при осъществяването на плана, включват: правенето на Национална карта на недекларираната претовареност и наметодика, принадлежности и ограничения за битка с нея и разширение и надграждане на дейностите на Националния център " Икономика на ярко " – в това число чрез основаване на платформа за отдалечено образование. Очаква се пилотно да бъдат подготвени 3 000 лица, от които 2 000 отдалечено и 1 000 присъствено, както и тестово да бъдат подкрепени и съветвани 300 предприятия по отношение на възстановяване на положението на трудовоправните връзки.

Продължителността на плана е 30 месеца, а утвърдената безплатна финансова помощ за неговото осъществяване е в размер на 2 033 230 лв..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР