На 1000 км от страната, в сърцето на Европа, деца

...
На 1000 км от страната, в сърцето на Европа, деца
Коментари Харесай

Деца и учители рисуват образа на България в сърцето на Европа

На 1000 км от страната, в сърцето на Европа, деца и учители основават своя България. И по този начин към този момент 75 години, следвайки Ботевия дух и образец.

С труд, неизменност и доста отдаденост деца и учители рисуват облика на България пред цялата словашка общност. И признават, че да си преподавател, в българско учебно заведение зад граница, е задача.

" Искрата за българското се пали с образците от нашата хилядолетна история, от мъдростта на нашия народ, национални приказки, фолклор, всичко това, което ни държи гордо изправени на нашата земя. Опитваме се да я запалителен даже в сърцата на словашките деца ", сподели учителката Людмила Терзиева.

" Наистина са съумели да възпламенят искрата в хора, които даже не са от България ", описа Даная, дете от България.

Българското учебно заведение е основано през 1948 по самодейност и със средства на българите, живеещи там. В него се образоват близо 100 възпитаници.

" Тук при нас родолюбието е в най-чистия му тип, тъй като на нас ни липсва родината. Ние може да сме избрали тук да сме останали, само че с това учебно заведение поддържаме себе си и духа ни. България, само че ние учим и останалите на приемливост. Защото при нас учат деца от 4-5 разнообразни националности и всичките те са като едно семейство ", показа шефът на Българско приблизително учебно заведение " Христо Ботев " Николай Йорданов.

" Там се учат доста неща и доста е красиво ", сподели Виктория, ученичка в БСУ “Христо Ботев ”.

" Невероятно е тук в сърцето на Европа, в Словакия. Тук в сърцето на Европа българско учебно заведение на 75 години. Училище почнало с няколко българчета и с няколко словашки деца. Днес родители се надпреварват да записват децата си ", разяснява вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

В знак на признателност за напъните на учителите Илияна Йотова връчи на шефа на приблизително учебно заведение " Христо Ботев " и почетния плакет на вицепрезидента. При визитата си в учебното заведение тя се срещна и с представители на българската общественост в Братислава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР