На 10 януари официално започна данъчната кампания, а , които

...
На 10 януари официално започна данъчната кампания, а , които
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

На 10 януари публично стартира данъчната акция, а, които могат да се употребяват за приходите през 2022 година Още по тематиката.

Парламентът одобри на първо четене, с които се вкарва наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи - бракоразводни, разногласия за наставнически права, каузи за благосъстоятелност, делби, етажна благосъстоятелност и други На първо четене бяха признати и, импортирани от Надежда Йорданова и група депутати и отнасящи се до електронизацията на заповедното произвеждане. И по двата плана са дадени единствено три дни за оферти сред първо и второ четене, което значи, че депутатите ще опитат да форсират приемането им по бързата писта, се споделя в.

Постъпващите след 1 януари 2023 година в Съда на Европейски Съюз анонимизирани преюдициални запитвания ще се отбелязват с фиктивно име,. Целта е да се улесни посочването и разпознаването на делата, които се анонимизират за отбрана на персоналните данни.
//ТОП 3Интригата към статута на основния прокурор и механизма за следствието му остава
Правната комисия отсрочи за тази седмица разискванията и гласуването на пакета от пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс и един в Закона за правосъдната власт, ориентирани към приемането на механизъм за дейно следствие на основния прокурор, повишение успеваемостта на наказателното гонене и правата на жертвите. Представителите на прокуратурата и Висш съдебен съвет се опълчиха на измененията и ги дефинираха като противоконституционни. Очаква се окончателното гласоподаване за първо четене в комисията да се организира тази сряда, като преди този момент ще бъде изслушан основният прокурор Иван Гешев, изявил предпочитание да се яви персонално в комисията. Така интригата към тези законопроекти остава, изцяло е допустимо те да останат за идващ парламент. Какви са законопроектите и по какъв начин протече чуването вижте
Реклама Две тълкувателни решения на Върховен касационен съд - за доказване на пропуснати изгоди от деликт и за нужното приятелство на страните по контракт по иск за незначителност на контракта
С по т.д. №3/2021 година Общото заседание на Гражданската и на Търговската гилдия (ОСГТК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: " Причинените от деликт пропуснати изгоди би трябвало да бъдат потвърдени сигурно, както би трябвало да бъдат потвърдени сигурно пропуснатите изгоди, породени от несъблюдение на договорно обвързване. " Понятието пропусната изгода е с еднообразно наличие както при договорната, по този начин и при деликтната отговорност, като и в двата случая е детайл от фактическия състав, предизвикващ правото на обезщетение.

С по т.д. №7/2020 година Общото заседание на Общо събрание на гражданските и търговски колегии на Върховен касационен съд реши: " Страните по контракт са наложителни нужни приятели в производството по предявен от трето лице иск за незначителност на контракта. " Ищецът не може да предяви желае си единствено във връзка с една от страните по контракта, като избира коя да е тя, защото по този начин се основава опция да бъде определена страна, която няма огромен интерес от опазване на контракта или също желае отпадане на неговите последствия, се сочи в решението.
Заключение на генералния юрист: Задържането в България е като по Кафка
Недопустима е национална правна уредба и правосъдна процедура, съгласно която основанията за задържането на обвинен или обвинен може да не са посочени в писмения акт за задържане, а да се съдържат и в други документи, с които той ще се запознае единствено в случай че оспори законността на задържането си. Основанията би трябвало да му бъдат обявени незабавно, с цел да може той да оспори дейно задържането и във всички случаи преди първия разпит от полицията. Тази информация следва да съдържа като съображение изложение на обстоятелствата, в това число, в случай че са известни времето и мястото на настъпване на обстоятелствата, както и формата на присъединяване на лицето в закононарушението, в чието осъществяване е обвинено, и неокончателната правна подготовка, дадена от способния орган. Това се споделя в любопитно на генералния юрист при съда на Европейски Съюз Priit Pikamäe, направено по българско дело (C‑608/21), което стартира с откъс от романа " Процесът " на Франц Кафка. Преюдициалното питане е на съдията от Софийския областен съд Мирослав Петров.
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК Фотограф: Надежда Чипева В четвъртък сутринта прокуратурата, ДАНС и Националната следствена работа (НСлС) влязоха в офисите на българската криптокомпания Nexo. На идващия ден, че на четирима души, свързани с Nexo, са повдигнати обвинявания като част от проведена незаконна група за пране на пари, данъчни измами, компютърни закононарушения и банкова активност без лиценз. Реклама
> > Антикорупционната комисия КПКОНПИ е поискала от Административния съд - София-град, да разгласи за незначително личното си решение от ноември м.г., с което съдът анулира отхвърли на комисията да даде достъп до своите искове за лишаване на нелегално добито имущество. Няма съществени учредения да се твърди незначителност в тази ситуация, само че задачата на комисията явно е да се сътвори мним мотив решението да не бъде изпълнено или най-малко да се забави осъществяването му.

> > Главният прокурор Иван Гешев още веднъж изрази негативно мнение по законопроект, с който се предлага декриминализация на преработката на промишлен коноп. беше импортиран в Народното събрание на 9 декември 2022 година от група депутати от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". В момента развъждането на промишлен коноп е законно в България, само че не и преработката му, планът предлага да се направи ясно разграничаване сред индустриалния коноп и марихуаната.

> > Министерският съвет утвърди и внесе в Народното събрание (ЕСПЧ) по каузи против България за 2021 година Страната ни е в челните места измежду страните от Европейски Съюз по брой каузи в така наречен засилена процедура (групи каузи, поставящи структурни и систематични проблеми) в Европейски съд по правата на човека, както и измежду десетте страни, които най-вече бавят осъществяването на решенията на съда в Страсбург.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
. В следващо, този път на комитет от трима съдии, Европейският съд по правата на индивида открива нарушаване на правото на благосъстоятелност по две тъжби против така наречен гражданска конфискация по закона от 2005 година Европейски съд по правата на човека се базира на своята позиция по делото Todorov and Others v. Bulgaria от 2021 година, в което като главен проблем се сочи неналичието на преценка от националните съдилища за причинно-следствена връзка сред активите, за които се желае конфискация, и някакво незаконно държание > > Права на човека
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР