На 10 май се отбелязва Световният ден за борба с

...
На 10 май се отбелязва Световният ден за борба с
Коментари Харесай

5 млн. души страдат от лупус, диагностицирането може да отнеме 5 -6 години

На 10 май се отбелязва Световният ден за битка с лупуса. По този мотив Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ) и една от фармацевтичните компании сплотяват старания в повишението на осведомеността за заболяването.

Системен лупус еритематодес (СЛЕ) е хронично, сложно автоимунно заболяване, което може да докара до дълготрайна органа увреда и даже гибел. Най-малко пет милиона души по света са диагностицирани с някоя от формите на болестта и най-малко 90% от тях са дами. Според статистиката, има огромни географски разлики в разпространяването на СЛЕ. Най-много, до 320 000 души, са пациентите в Съединени американски щати и до почти 250 000 души в Европа. Повечето хора развиват болестта на възраст сред 15 и 44 години.

Лупуса може да има редица признаци, в това число обриви, отичане на ставите, отмалялост, болежка, тресчица и други. Те се демонстрират в резултат на офанзива на имунната система на пациента против здрави тъкани и органи, измежду които кожа (кожен лупус), стави, бъбреци (лупусен нефрит), мозък и нервна система (невролупус), белите дробове и сърцето.

Диагностицирането може да бъде мъчно, защото признаците освен се появяват и отшумяват, само че пациентите могат да имат разнообразни клинични прояви, засягащи редица органи. Лупусът е прочут като „ великият подражател “ защото признаците му имитират доста други болести. Така да вземем за пример, изследвания, оценяващи междинното закъснение сред проявата на първи признаци на лупус и слагането на диагноза демонстрират, че диагностицирането може да отнеме до 5 -6 години.

Заболяването има и сериозна обществена тежест за пациентите. Над две трети от хората с лупус страдат от прочувствени разстройства, в това число тревога (> 70%), разстройства на настроението (61%) и меланхолия (50%). Стресът при тях е обвързван с пристъпи на болестта. В допълнение към клиничните проблеми, лупусът може да има съществено неподходящо влияние върху ежедневния живот - постоянно пречи на пациентите да работят, учат или посещават образователни заведения, или да вземат участие в обществени действия. Освен това сред 50 и 90% от пациентите с лупус страдат непрекъснато от отмалялост, която утежнява качество им на живот и повече от 90% страдат от болки в ставите, които са една от най-честите аргументи за търсене на лекарска помощ. Болестта слага и забележителна финансова тежест върху пациентите, техните фамилии и здравната система.

„ Повишаването на осведомеността по отношение на лупус е от голяма важност както за оказване на по този начин нужната прочувствена поддръжка и приемливост към засегнатите от болестта, по този начин и в посока на по-ранно диагностициране “, споделя Боряна Ботева, ръководител на ОПРЗБ.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР