На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на

...
На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на
Коментари Харесай

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания

На 10 май 1940 година Уинстън Чърчил става министър председател на Англия. Всяка година на 9 май на Червения площад в Москва се организира Парада на успеха. Малко прочут факт е, че точно Чърчил е най-дълго сражавалият се против Хитлер политик.

В деня, в който той става министър председател на Англия, Третият Райх нахлува в Белгия, Холандия и Франция.

Сър Уинстън Чърчил е и един от дребното планували опасността от Хитлер преди експлоадирането на Втората международна война.

От речта му пред Камарата на общините във връзка встъпването му в служба като министър председател за първи път е паметната фраза “нищо друго не мога да ви предложа с изключение на кръв, труд, сълзи и пот”.

В края на войната Чърчил взе участие във всички срещи на тримата огромни -Техеран, Ялта и Потстдам, и определянето на поствоенния международен ред. Чърчил е основател и на фамозната фраза за желязната завеса, спуснала се след войната през Европа от Щечин до Триест.

През 1946 година в Университета в Цюрих той произнася една от най-важните речи за бъдещето на Европа. В нея Чърчил приканва да се тръгне към “Съединени европейски щати” и декларира, че “първата стъпка в пресъздаването на Европейското семейство би трябвало да бъде партньорство сред Франция и Германия”, които единствено допреди две години са били смъртни врагове. Пет години след речта на Чърчил през 1951 година е подписан договорът от Париж, с който се поставят основите на днешния Европейски съюз.



Преди това през март 1946 година Чърчил произнася станалата известна като Фултънска тирада, от която остават в историята с думите:

“От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море над континента се е спуснала желязна завеса. Зад тази линия лежат всички столици на античните страни от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и популациите към тях лежат в това, което би трябвало да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма освен на руско въздействие, само че и на доста висока и в доста случаи увеличаваща се степен на надзор от Москва.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР