По време на комунистическия режим Държавна сигурност е насочвала агентурния

...
По време на комунистическия режим Държавна сигурност е насочвала агентурния
Коментари Харесай

Държавна сигурност с агенти в църквите по Великден

По време на комунистическия режим Държавна сигурност е насочвала агентурния си уред в църквите по Великден, с цел да слухти за деянията на миряните и православното духовенство.

Това излиза наяве от документ на Държавна сигурност, който разгласява онлайн. Той съставлява строго поверителна информация по отношение на: Подготовката на православните църкви в София за християнския празник Великден и агентурните мероприятия за наблюдаване на обектите.

Документът е от 14 април 1955 година и хвърля светлина за методите на репресивния уред на Българска комунистическа партия, прилагани в интервала на огромния християнски празник.

„ Обектите “ за наблюдаване са църквите в София, като са посочени 10 от тях, в които се допуска, че визитата ще е по-голямо.

Държавна сигурност е разполагала и със сведения за службите, избрани от Софийската митрополия.

Държавна сигурност е употребила разнообразни сътрудници, с цел да откри авансово кои духовници от Софийската митрополия ще служат по кое време и къде.

Държавна сигурност е употребила и сътрудници, с цел да прави наблюдаване върху обособени обекти, посочени с техните псевдоними.

Разредено е всички оперативни служащи да обходят църквите, както и да участват на службите.

Наредено е агентурния уред, употребен по линия на православното духовенство, да се правят всекидневни среди по време на църковния празник.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност – политическа полиция ”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР