Германски политик беше атакуван и ранен тежко от четирима нападатели

...
Германски политик беше атакуван и ранен тежко от четирима нападатели
Коментари Харесай

ЖЕГА в Германия: Десни екстремисти пребиха леви политици в разгара на предизборната кампания

Германски политик беше нападнат и ранен тежко от четирима нападатели късно нощес, до момента в който лепеше предизборни плакати в град Дрезден в източната част на Германия, заяви през днешния ден полицията, представена от ДПА.

Четиресет и една годишният Матиас Еке, който е член на левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП), понастоящем е народен представител в Европейския парламент.

След нападението е откаран за лекуване в болница и ще би трябвало да претърпи интервенция. Еке лидер на листата на ГСДП за идните европейски избори в източната немска провинция Саксония.

Полицията съобщи, че нападателите към момента не са открити.

Минути по-рано, по данни на органите на реда, група от четири незнайни лица атакували 28-годишен деятел на предизборната акция на Зелените, също до момента в който лепял плакати.

Нападателите го удряли с юмруци и ритали, като са му предизвикали пострадвания, без да се прецизира какви.

Поради сходното изложение на причинителите и близкото разстояние сред местата, на които са осъществени побоите, проверяващите допускат, че те са дело на една и съща крайнодясна група.

Партийната организация на ГСДП в Саксония съобщи, че и други екипи от предизборни деятели, които са лепели плакати, са били подлагани на обиди и опити за заплашване, и добави, че има унищожени пропагандни материали.

Това нахлуване е " безгрешен сигнал към всички хора в страната ", обявиха в взаимна декларация съпредседателите на саксонската ГСДП Хенинг Хоман и Катрин Михел.

Двамата районни партийни водачи упрекнаха крайнодясната " Алтернатива за Германия " и други десноектремистки организации в втълпяване на ненавист против демократичните политици и предизвестиха, че последователите на десницата към този момент работят " без всевъзможни задръжки и гледат на демократичните политици като на лесна плячка ". Германската народна власт " не трябва да толерира това ", показаха те.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер, която също е представител на ГСДП, съобщи, че в случай че се потвърди, че нападението е политически стимулирано, то би представлявало " доста съществено посягане против демокрацията ", съобщи Асошиейтед прес.

" Свидетели сме на ново измерение на антидемократичното принуждение ", уточни тя.

ГСДП е и партията на канцлера на Германия Олаф Шолц.

В Есен полицията също търси двама обвинени, този път за нахлуване против двама политици от Зелените, осъществено в четвъртък вечер в града.

Случаят е стихотворец от профилираната полицейска Служба за отбраната на страната заради опцията офанзивата да се окаже политически стимулирана.

Кай Геринг, който е народен представител в немския парламент в Берлин, бил дружно с Ролф Флис, локален политик от Есен, когато към 22:30 ч. на улицата към тях се доближили хора.

След първичен другарски диалог, зародил спор, след което последвали обиди. Флис бил ударен в лицето и е леко ранен. Двамата обвинени са избягали с такси.

Засега няма сведения какво са споделили нападателите на двамата зелени политици при свадата.

Изданието " Весталгемайне цайтунг " заяви, като се базира на Флис, че причинителите са знаели, че той и Геринг са публични представители на изборна служба.

В взаимно изказване двамата политици показаха: " Загрижени сме от растящата неприязън към политиците. Няма да бъдем сплашени, тъй като се нуждаем от хора, които са отдадени на службата на обществото ".

Местната конструкция на Зелените в Есен дефинира нападението като будещо цялостно неразбиране.

" Заставаме дружно против (подобни действия) и ще продължим да се борим за свят, в който политиците да могат да работят без боязън ", уточни градската партийна организация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР